Свързани новини

18.01.2017 14:55

Управляващата ЕС коалиция се разпадна

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като либералите предадоха договорките със социалистите и подкрепиха кандидата на ЕНП Таяни за шеф на Европарламента, лидерът на ПЕС Сергей Станишев обяви, че червените излизат в опозиция. Това поставя много въпросителни пред бъдещата работа на правителството на Европа – Комисията, която освен че е непълна, понеже няма бг комисар след изгонването на Кристалина Георгиева от Меркел, сега ще бъде и тотално разделена политически.



Както е известно, досега имаше баланс на властта в ЕС. Шеф на правителството – Европейската комисия от Европейската народна партия – Жан Клод Юнкер, но шеф на ЕП от Партията на европейските социалисти – досега беше Мартин Шулц, но мандатът му от 2,5 години изтече.



Напомняме, че ЕНП държи и поста, близък до президент на Евросъюза, наричан председател на Европейския съвет – това е Доналд Туск.



Гласуването за началник на Европарламента протече драматично, като никога в 4 тура и приключи с окончателно преброени бюлетини в малките часове на сряда. В крайна сметка, бившият говорител на първото правителство на Берлускони – Антонио Таяни, се наложи с 351 гласа срещу 282 вота за Джани Питела от Социлистите и демократите. Важно е обаче да се каже, че точно 80 евродепутати отказаха да гласуват. Това означава, че на практика новият председател не може да разчита на мнозинство. Той не бе подкрепен от 362 членове на ЕП срещу 351, в които освен народняците и либералите, влизат и консерваторите. Това му наложи по пиарски да заяви първо, че ще „зачита всички групи”.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни