Свързани новини

16.01.2017 16:01

9000 учители избягаха от системата

Видян 2018 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предизборното вдигане на заплатите с 8-10% не подлъга учителите – два пъти повече от предвиденото или над 9000 души са напуснали системата на просветата миналата година. И това при кабинет, който определи образованието като свой приоритет, а България се оказа на позиция далеч под всички останали от ЕС по неграмотност с 40% от децата в осми клас в графата – онези, които са били в първи, когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., когато – апропо, снегът беше доста по-голям от сегашния.


Иначе премиерът твърди, че единствената грешка на управлението му е, че не бил ограмотил ромите. Проблемите дори само в системата на образованието са ужасяващи, изнася данни в.Сега. За обезщетения на напуснали, пенсионирани и съкратени учители за 2016 г. година бяха планирани 22 млн. лв. с почти 30% повече от 17 млн. лв. за 2015 г. Явно вицепремиерът Кунева е очаквала голям отлив от образователната система. Оказва се обаче, че той е огромен - не е 30, а е 130%. Броят напускащите системата преподаватели  е двойно по-голям от заложения - 9000 при разчетени средства за 4500-5000 души. Това принуди МОН да търси вътрешни резерви, а кабинетът отпусна още средства - за обезщетения до края на 2016 г. бяха дадени 46 млн. лв., което се спести на обществото. За да не се разбере каква пропаст зейва в едната от двете най-важни социални системи – просветата, след като в другата – здравеопазването губим хиляди лекари и сестри. И в двете средната възраст на работещите е около пенсионната, което гарантира значително изоставане от 21-и век. Ще приведем данни на самия министър Кунева – едва 20% от учителите у нас „владеят” интернет, а само една-четвърт от тях имат дигитална квалификация. Това означава, че 80% от учителите не говорят на езика и нямат комуникация със съвременните деца, които живеят във виртуалната реалност и, логично, често имат повече информация по темите, които им се преподават в училище, както е било преди 30-40 години. Недоверието към учителите прераства в липса на интерес към училището, оттам до засечената от международните изследвания неграмотност на 40% от децата. Не само на ромските.


Вместо да противодейства обаче Министерството на образованието е прекратило програма С грижа за всеки ученик. Нищожните 3,2 млн. по нея явно са се сторили много на някого, нищо че представляват едва 1/1000 от парите, които данъкоплатецът дава за образование. Те се увеличават всяка година, както всяка година се влошават резултатите. Също като в здравеопазването. А за премиера те, виждате ли, били приоритет.


Програмата С гружа за всеки ученик финансираше „учене на две скорости”, както обяснява Сега, за да могат изоставащинте деца да бъдат ограмотявани допълнително, а талантливите – да бъдат насърчавани. Отчетът за последната й година наистина не е от най-обнадеждаващите. По модула за осигуряване на допълнително обучение по български език и по математика на учениците от началния етап (1-4 клас), които срещат трудности, са били подпомогнати 5960 деца. От тях обаче напредък са показали само 3896 деца, т.е. успеваемостта е едва 65%. Малко по-голяма е тя при другия модул - за осигуряване на допълнително обучение по български език, математика, обществени и природни науки на учениците от прогимназиалния етап (5-8 клас). Тук от 5898 ученици напредък са отбелязали 4690, или близо 80%. Допълнително обучение са получили и 4450 деца от подготвителните групи в детските градини и в училищата. На 9617 талантливи ученици пък е било осигурено обучение за участие в олимпиади по 4-тия модул, който е глътнал най-много средства - 1.3 млн. лв. От тях 1409 деца са участвали в национални кръгове на олимпиади, а 83 са станали лауреати на съответните състезания. И при 4-те модула е имало неизразходвани средства, но в минимални размери - общо около 43 хил. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион