Свързани новини

16.01.2017 11:38

Ген. Кирчо Киров присвоил над 5 млн. лв, твърди прокуратурата

Видян 1157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата внася във Военноокръжния съд в София нов обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров. Той е обвинен за присвояването на малко над 5 милиона лева, каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.


Арнаудова уточни, че е извършено престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност. Киров е утвърждавал разходи и е теглил парични средства, а подобна дейност не е била извършвана. Според Румяна Арнаудова престъплението е било извършено през 2007-2011 г.


Прокуратурата е установила престъплението чрез разпит на 15 разузнавачи. Те обяснили, че става дума за дейности, които фигурирали в разузнавателните архиви, но за периода преди 1999-а година.


При присвояването на милионите Кирчо Киров е бил подпомаган от свой подчинен - тогава началник на отдел. Той оформял документите, с които се искали парите за мнимите операции, а Киров ги подписвал.


До този случай прокуратурата стигнала по време на съдебните заседания по първото дело срещу бившия разузнавач номер едно, отново за злоупотреба и присвояване на пари. Тогава той споменал пред Военния съд за тези разходи. Прокурор направил проверка и установил, че такива дейности през периода 2007-2011 година не са били извършвани и образувал делото.


По първото обвинение Киров има 10-годишна осъдителна присъда на две инстанции. Върховният касационен съд обаче я отмени и тя отново е пред Военноапелативния съд.


Още един обвинителен акт се чака днес. Той е срещу военния министър в оставка Николай Ненчев за ремонта на изтребителите МиГ-29. Той ще бъде внесен в Софийския градски съд.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец