Свързани новини

11.01.2017 09:38

Обама изнесе своята последна реч като президент

Видян 1279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Барак Обама изнесе своята последна реч като президент на САЩ пред хиляди хора в Чикаго - градът, в който той отпразнува издигането си във властта преди осем години.
Той заяви, че не е изоставил своята визия за прогресивна промяна. Обама обаче отправи и няколко предупреждения.

На моменти гласът му отразяваше емоциите. Той си спомни както пораженията, така и победите.

„Демокрацията не изисква еднаквост", заяви Обама. „Бащите-основатели на нацията са спорели и са постигали компромиси, от нас се очаква същото".

Обама призова неговите поддръжници да бъдат бдителни при защитаването на основните американски ценности и предупреди, че в момента демокрацията в САЩ е поставена пред изпитание.
„Демокрацията изисква елементарно чувство на солидарност", подчерта Обама. „Въпреки всички наши външни различия, ние всички сме в това заедно", отбеляза президентът. „Ние се издигаме и падаме като един".
„Нашият прогрес не е права линия. Работата по демокрацията винаги е била трудна, винаги е била оспорвана. Била е и кървава. За всеки две стъпки напред, много често мислим, че сме направили една назад, но дългия път на Америка е определян от движение в права посока", заяви Обама. „Нашата демокрация е заплашена всеки път, когато я приемаме за даденост".

Той също така предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения.
„Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема", каза той. „Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили нашите основатели", допълни Обама.

Той посочи, че твърде много хора са били пренебрегнати. „Нашата търговия трябва да бъде по-честна, не само свободна", подчерта Обама. „Ние се нуждаем от нов социален договор", отбеляза президентът, допълвайки, че животът на трудещите се трябва да бъде подобрен.

По думите му расата продължава да разделя американското общество и въпреки че ситуацията значително се е подобрила, още много работа трябва да бъде свършена. „Ако ще бъдем сериозни, ние трябва да поддържаме законите срещу дискриминацията... Но сърцата трябва да се променят...", посочи Обама.

„От всичко, което съм правил през живота си, моята най-голяма гордост е да съм ваш баща", обърна се той към двете си деца под силните аплодисменти.

„За Мишел и мен Чикаго е мястото, откъдето започна всичко", подчерта той. „Когато пристигнах за първи път в Чикаго бях на малко повече от 20 години, опитвах да разбера кой съм, търсех цел в живота си".

„Тук научих, че промяната не става без обикновените хора да се намесят, да се ангажират и да се съберат, за да я поискат. Продължавам да вярвам в това и след осемте години като президент", каза Барак Обама.

Според проучване на Quinnipiac University публикувано часове преди речта му 55% от избирателите одобряват, срещу 39%, които не одобряват, действията му като президент.


 


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да