05.01.2017 12:01

Мегаскандал с плажните концесии, пуснати в оставка

Видян 5227 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Концесионер, който дава 0 лв. за чадър и 0 лв. за шезлонг за концесията на плажа, в който вече е инвестирал, отпада от нагласените и провеждани в нарушение на правото ултраспешни конкурси, правени след оставката на правителството, алармира известният черноморски хотелиер Георги Мицов. Напомняме, че именно това правителство обеща след своеволията през последните 2 лета и космическите цени на плажните услуги, да има безплатни сенки и столове на ивицата. Защо тогава декласира единствения, който ги предлага? Каквото и да ни говорят, става дума за пари, особено като имаме предвид, че след една година мотаене, баш в оставка това правителство отпочна въпросните концесии. "ПЛажните търгове зациклиха, обвити са в безпрецедентно затъмнение и се създава общото усещане, че има едни негодници, които искат да осребрят участието си във властта с последно 107 от 8-те процедури стартираха (изключение е „Бургас-север“, б.а.), сроковете за оценка на офертите отдавна минаха, а до този момент никой не знае какво се случва", пише бургаският сайт Флагман на видната разследваща журналистка Катя Касабова, чийто съпруг е депутат от ПФ. Комисията в Министерството на туризма, която разглеждаше офертите, трябваше да се произнесе в 3-дневен срок от отварянето. Нищо подобно не се случи! 10 работни дни пликовете на участниците стоят отворени в Министерството на туризма, но от столичната улица „Съборна 1“ не се чува и вопъл. Съвсем друга тема е дали умишлено не бе търсен този ефект – търговете да започнат в края на годината, когато има най-много почивни дни.


Заради това и съмненията са напълно основателни. Времето за оценка на офертите е просрочено прекалено дълго, сякаш, за да се натъкми процедурата или поне в обществото остава подобно усещане.

Да развием следната хипотеза: Офертите отдавна са отворени, но за разлика от Закона за обществени поръчки (ЗОП) при концесиите няма изискване другите участници да разпишат документите на конкурентни фирми, за да се гарантира, че книжата няма да бъдат подменени. В публичната част се изчитат имената на участниците и нищо повече. Следва закрито заседание на комисията, която оценява офертите. Какво тогава пречи да се анализират внимателно всички предложения, да се подменят тези на избраната фирма и така тя съвсем законно да бъде обявена за победител, питат експерти. При толкова дълго мълчание от страна на Министерството на туризма тази хипотеза става напълно основателна.

Още повече, че към 4 януари 2017 година, никой не знае какъв е съставът на комисиите, оценяващи предложенията. Витаят слухове, че специалисти на Министерството на туризма, са отстранени, за да бъдат наети външни лица. Дали това е вярно – остава загадка. Не успя да узнае и репортер на Флагман.бг, който пробва всички предвидени в закона механизми, за да научи най-рутинна информация, която би следвало да е публична.

При всички положения се поставя огромна динена кора пред следващите две правителства – служебното на ген.Румен Радев и кабинетът, който ще встъпи след предсрочните парламентарни избори.

Голяма част от фирмите, участници в плажните търгове, вече са ангажирали солидни адвокатски кантори, които ще търсят пропуски в процедурите. А такива безспорно има. Публично известни са няколко.

За „Поморие-централен“, например, е отбелязано в протокола, че два от участниците не са подали декларации по чл.162, ал.2 от ДПК – за липса на данъчни задължения.  Ако една от тези фирми спечели процедурата със сигурност ще последват поредица от обжалвания от всички други участници и те ще имат основания.

Подобна е и ситуацията с други търгове, които изглеждат минирани и със сигурност ще създадат доста проблеми в следващите няколко месеца, а с това ще поставят под съмнение и нормалното протичане на сезон 2017.

По този начин министър Николина Ангелкова, която бе посрещната с огромни очаквания от туристическия бранш, е на път да остави тежко наследство в последните дни на управлението си.

Скандалът с плажните концесии е аналогичен на този с тол системата за магистралите. Заради това са необходими спешни мерки, за да се гарантира, че най-атрактивните плажове по Южното Черноморие няма да отидат в орбита на влияние на доверени фирми, чиято цел ще бъде не да осигури най-качествен туристически продукт, а да създадат порочни финансови практики, категорични са от туристическия бранш.

Припомняме, че през декември - след оставката на правителството - стартираха концесионните процедури за осем плажа - „Дюни-юг“ (Община Созопол), „Обзор-юг“, „Свети Влас-изток“, „Нов плаж „Свети Влас“, „Бургас-север“, „Къмпинг Нестинарка“ (Царево), „Къмпинг Оазис“ (Царево) и „Поморие-централен“. Както личи по имената, това са най-апетитните от 60-те ивици на държавата, а за някои отсега можем да назовем печелившите - все олигарси. Причината е, че от хотели, поради лоу-кост туризма ни, не се печели - пари се свалят от плажовете.

Търговете са за избор на концесионер, който ще стопанисва ивиците в следващите 20 години – изключително дълъг срок, който най-малкото изисква публичност, за да се разсеят всякакви съмнения, че може да има злоупотреби.

На управляващите да припомним, че подобен начин действа бившият премиер Иван Костов, който преди 15-ина години даде най-атрактивните български плажове на фирми-касички, които изнудваха и продължават да изнудват туристите и слагат тежко петно върху българския туризъм. Това ще тежи на съвестта на Иван Костов, който отдавна е в историята, а дали натам не се е запътил и Бойко Борисов...


Георги Мицов, който е живата история на черноморския туризъм през последните 30 години, написа: "За сведение на Баце и другите стожери на почтенноста в Република България да подхвана отново темата за плажните концесии. Ами тежка мъка другари, ама в България нищо не остава скрито покрито и тъй като току-що намерих на улицата една флашка с качен оригинален протокол за избор на концесионер от Министерство на туризма, изчетох го и ще Ви кажа че съм потресен!!!



Първо: За интереса на гражданите и туристите от класацията е изхвърлена фирма предложила цена за плажните услуги - чадър и шезлонзи - Нула лева! С мотив че това не било цена! Еййй, Мърши, а къде остава интереса на туристите и гражданите на България!?

След като икономическият модел на компания предложила това излиза, нали точно Вие се биехте в гърдите, че ще се борите за това ТУРИСТИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО ИЛИ НИЩО ЗА ЧАДЪРИ И ШЕЗЛОНЗИ!?

Какво е това освен жалко лицемерие и опити да осигури принадена стойност на различни групички по интереси за сметка на държавния интерес на България и амбицията на всички нас, които работят в туризма -  страната ни да стане желана туристическа дестинация!

Заради това и ако през 2017 година ревете от цените на плажните услуги вече знаете адресата - министър Ангелкова и Баце като министър-председател!

Второ: Е, към момента, дори и в мрачните Виденови и Берови времена, не бях виждал официален документ-протокол който се внася за разглеждане и утвърждаване в Министерски съвет със грешни числа във формулите!!! Но да оставим тези мили моменти за съда! Защото за мен като нормален човек, МС и Баце бяха стожер на нормалноста и почтенноста.

Трето: Да не говорим за свободните интерпретации на Наредби и Закони в умозаключенията на наетите външни експерти (Защо външни ли, ами сещайте се). Друг е върпосът къде бяха експертите от Министерство на турзма!?

Четвърто: Май е верен слухът за предварително запазените номера в изходящия регистър на Министерство на туризма. Г-жо министър, нали се сещате, че ако ДАНС или прокуратурата започнат да разпитват, вашите чиновници първи ще Ви качат на куката... примери БОЛ и в здравеопазването, и при Трайчо, и при Дянков!? Така че дали си струваше упражнението със запазените номера в регистъра...!?

Да не говорим, че някой може да бръкне в Търговския регистър и да провери кой кой е в спечелилата фирма.

Сега вече, аз както гражданин съм убеден, че наистина слуховете, че "Мачът е бил предварително свирен!" в интерес на една групичка, кандидатствала, а виждам и успешно спечелила 9 плажа са повече от верни.

Не вярвате ли, ами почакайте малко и ще видите....

Ехххх, министър Ангелкова, а ние нормалните хора в туризма наистина бяхме започнали да Ви вярваме.... Жалко!!!"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни