Свързани новини

03.01.2017 14:11

Рашидов призова Музикаутор да не действа силово срещу БНР

Видян 1163 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на културата призова организацията за защита на авторските права "Музикаутор" да не действа спрямо Българското национално радио от позицията на силата с едностранното прекратяване на договора за излъчване на съвременна музика и двете страни да намерят консенсус. Ведомството също така посочва, че не е утвърдило увеличения трикратно от "Музикаутор" размер на възнагражденията за авторски права, каквато е законовата процедура.

Заради утроената тарифа за авторски музикални права от БНР заявиха в последния работен ден на 2016 г., че прекратяват излъчването на съвременно музика и ще пускат само класическа музика, джаз и фолклор, тъй като бюджетът им не може да покрие исканите от "Музикаутор" суми. Радиото било склонно да плащат повече, но само с 20 на сто, защото в противен случай не би могло да се издържа нормално.

Страната на БНР бе заета и от Съвета за електронни медии, който настоя за постигане на баланс между исканията на “Музикаутор“ и финансовите възможности на БНР.

От Министерството на културата също призоваха във вторник двете страни да се разберат и дадоха подробности около процедурата по договарянето на плащанията на авторските права за музикалните произведения.

Ведомството обясни, че от "Музиаутор" са внесли в началото на ноември 2016 г. заявление за утвърждаване на размери на възнагражденията, дължими от Българското национално радио и още тогава от министерството обърнали на организацията внимание, че трябва да се съобразят със становището на обществената медия по въпроса и да преразгледат предложението си за увеличаване на тарифата и поясняващите го мотивирана методика и икономическа обосновка.

Министерството на културата цитира и решение на Административен съд – София от юли 2013 г., според което заявлението на "Музикаутор“ следва да бъде обсъдено с организацията, явяваща се представителна за съответните начини на използване – АБРО, както и с БНР, а в случай че не се представи доказателство за това, производството по одобряването на новите тарифи да бъде прекратено. Точно това направило и ведомството.

В писмо до "Музикаутор" министърът на културата Вежди Рашидов сега пише, че разрешаването на спора между организацията за защита на авторските права и БНР "следва и може да бъде постигнато по пътя на съвместни разговори, преговори, медиация и всички други способи за контакт с представители на радиото, а не бива да бъде търсено чрез силово налагане на разрешение по административен ред".

"Дори да бъде издадена заповед за утвърждаване на размерите на възнагражденията в предложения вариант, ако противоречията не са преодолени, прилагането на тази заповед би било обект на атаки и оспорвания и не би довело до целения резултат", пише още Рашидов и припомня, че целта на Закона за авторското право и сродните му права е постигане на баланс между интересите на правоносителите и ползвателите, а това с административен акт не може да се постигне.

Министърът коментира още, че "подобни конфликти не намират позитивно разрешение по административен път и обратното – при наличие на позитивен и конструктивен диалог конфликти не възникват". Той дава като пример позитивно решение тарифата за възнагражденията при публично изпълнение на музика, включена във филми, показвани на публични места, както и за използване на музика преди, по време и след прожекциите.

"Във връзка с казаното, в 14-дневен срок от получаването на настоящото, очакваме становището Ви по него или коригиран вариант на предложението за размери на възнагражденията и приложените към него методика и икономическа обосновка. В случай, че счетете че срокът е недостатъчен за провеждане на разговори с БНР и постигане на консенсус по спорните въпроси, моля да ни уведомите за това с оглед удължаването му или спиране на производството", завършва писмото си Рашидов.


Източник: Медиапул



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.