Свързани новини

03.01.2017 11:01

Радев и АПИ в задочен спор за обществена поръчка

Видян 1347 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) отговори на критиките на новоизбрания президент Румен Радев за обявената в края на годината обществена поръчка за 200 млн.


Тя е за изграждането на тол системата и крайният срок за подаване на оферти е много кратък - до 5 януари.


По този повод вчера Радев излезе с позиция, в която заяви, че АПИ не изпълнява нарежданията на премиера в оставка Бойко Борисов обществени поръчки да се сключват само, ако е "неизбежно" и да се съгласуват с екипа на новоизбрания президент.


От агенцията обаче отговориха, че той "изключително коректно" е цитирал съобщението им, че става въпрос не за започване на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, обявена преди повече от 9 месеца.


"Поръчката за т.нар. тол система е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на компетентните институции – Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, съответно възобновявана. Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 г. и спазвайки законите, АПИ възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти", се казва още в съобщението.


От агенцията допълват, че поръчката е в резултат на одобрен доклад от Министерския съвет от 11 ноември 2015 г. за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леките коли. В документа е записано, че дейностите по внедряване, управление и поддържане на системата ще се възложат с обществена поръчка. И в изпълнение на това решение близо 5 месеца по-късно е обявена и обществената поръчка.


"Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция", заявиха още от Пътната агенция.


Оттам уточниха, че стойността на поръчката от 200 млн. лв. няма да е за сметка на държавата, а ще бъде платена от избрания изпълнител.


Въвеждането на тол системата би решило проблема с недостига на средства за поддръжка на пътищата в страната, изтъкнаха от АПИ.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог