Свързани новини

23.12.2016 17:06

Путин даде годишна пресконференция

Видян 2164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Руската федерация Владимир Путин даде традиционната си Годишна пресконференция в Москва. Тя започна в 12 часа (11 часа българско време) и приключи в 15:50 часа. За нея бяха акредитирани 1437 журналисти от цял свят.


Държавният глава отговори на редица въпроси от руски и чужди медии, сред които за икономиката на страната, връзките със САЩ, Турция, Сирия и Украйна, ЕС, добива на нефт и други.


 Путин категорично заяви, че убийството на посланик Андрей Карлов е покушение срещу Русия. "Трагедията, която се случи неотдавна е покушение срещу Русия, срещу руско-турските отношения. Това е безусловно. Аз се отнасях скептично към тезата, че и нашият самолет (Су-24) е бил свален без заповед от турското ръководство, но сега, след нападението срещу посланика, вече започвам да си променям мнението", отбеляза той.


Според него проникването на деструктивни елементи в турската армия и спецслужбите е много дълбоко.


Путин коментира и обвиненията, че руските власти са оказали влияние върху провеждането на изборите в САЩ.


"Демократите губят по всички фронтове и търсят виновните навън. Това унизява преди всичко самите тях, тяхното достойнство", коментира Путин. Той добави, че "трябва да се губи с достойнство". По-рано Путин заяви, че администрацията на Барак Обама и ръководството на Демократическата партия се опитват да прехвърлят отговорността за неуспехите си върху външни фактори, като при това са загубили не само изборите за президент, но и за Сената и Конгреса.


"Не е известно кой ги е извършил", заяви Путин, коментирайки хакерските атаки срещу електронната поща на ръководството на демократите. Но отбеляза, че в резултат на хакерските атаки е била разкрита истината за манипулациите на общественото мнение в САЩ.


Президентът не намира нищо необичайно в думите на Доналд Тръмп, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал.


"Той и в хода на предизборната кампания говореше за необходимостта от укрепване на ядрените сили на САЩ, за укрепването на Въоръжените сили. Няма нищо необичайно", категоричен беше Путин.


Той обяви, че с първите му разговори с новия президент на САЩ ще бъдат посветени на нормализирането на отношенията между двете страни.


"За Москва е важно да вижда в лицето на Европа надежден, силен и, което не е маловажно, самостоятелен партньор", отбеляза руският лидер. Той заяви, че в противен случай с Европа "няма да е интересно да се разговаря".


Евакуацията на Алепо Путин определи като "най-голямата международна хуманитарна акция". „Хиляди бяха изведени. Това е най-голямата международна хуманитарна акция", каза президентът. „Без участието на Русия би било просто невъзможно освобождаването на Алепо", заяви Владимир Путин. По думите му, ключова ролята има и сътрудничеството с Турция и Иран.


На въпрос, зададен му от кореспондента на "Коммерсантъ" защо според него, той трябва да стане президент на Русия през 2018 г., Путин иронично коментира по адрес на журналиста Андрей Колесников: "Провокатор"...


А на повторно зададения му въпрос отговори: "А защо не", и подчерта, че ще наблюдава ситуацията в страната и по света и ще вземе решение дали да участва в изборите, "когато му дойде времето".


"Не ние бяхме инициаторите на влошаването на отношенията на Русия със западните страни, в това число и на отношенията с Германия", отговори президентът на въпрос на немски журналист.


Причините, според Путин, се крият в действията на западните политици. Вместо да осъдят антиконституционния преврат в Украйна, западните страни са го подкрепили, смята президентът. Това, според Путин, е довело, в крайна сметка до желанието на народа на Крим да се присъедини към Русия.


"Ние не се смятаме за отговорни за това, което се случи", заключи руският лидер.


"Кюрдският народ има своя, много сложна съдба. Мога да констатирам, че кюрдските бойни подразделения се държат изключително мъжествено в борбата срещу международния тероризъм. Законните права на кюрдския народ трябва да бъдат осигурени, но по какъв начин ще стане това, зависи от Ирак и самия кюрдски народ". Така властелинът на Кремъл отговори на въпрос на журналист от тв канала "Кюрдистан 24". Президентът подчерта, че Москва не възнамерява да се намесва в вътрешните работи на Ирак.


Руските власти са разчели бюджета на страната при консервативни прогнози за цена от $40 за барел нефт, съобщи Путин. Той отбеляза, че Русия ще съкрати добива на нефт, както са се договорили с ОПЕК и се надява, че тази мярка ще окаже положително въздействие върху цените. Той добави, че се надява на стабилизиране на цената на нефта към средата на 2017 г. на днешните нива - около $55 за барел.


Президентът обяви, че напълно подкрепя правото на предоставяне на украинските граждани на безвизов режим с ЕС.


"Ако украинските граждани получат право на безвизово пътуване в Европа, това ще бъде правилна стъпка", подчерта Путин и добави, че е необходимо и да им бъде предоставено право на работа.


"Ако това право не им бъде дадено, тогава хората, които пристигат от Украйна в Европа, моментално ще бъдат поставени в унизително положение", заяви руският лидер.


„Задържаните украинците не са бити и измъчвани, саботьорите сами издават всички адреси, включително и в Крим", посочи Путин. Той призова да продължи работата по този въпрос в "нормандски формат". „Нормандския формат наистина не се показва ефективен. Но няма друг, и аз лично мисля, че работата в този формат трябва да продължи", каза той.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за