20.12.2016 09:24

Шефът на контраразузнаването издал държавна тайна

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агент на ДАНС е обвинен в издаване на държавна тайна. Става въпрос за началник-сектор "Контраразузнаване". Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с извършено разследване и образуваното на 15-ти ноември досъдебно производство срещу агента на ДАНС.


Арнаудова заяви, че сигналът е подаден до главния прокурор и е препратен от него към "Вътрешна сигурност" на ДАНС. С разследването са ангажирани двама прокурори и двама следователи от спецзвеното "Антикорупция". Направени са три огледа на местопроизшествие, две претърсвания и личен обиск, назначени са експертизи за така наречените преправени документи, открити при разследването.


Прокурорите са обособили три групи престъпления. Първата е за измама в особено големи размери, която се характеризира с извършване на продължаващо престъпление и има две отделни изпълнителни деяния.


Агентът на ДАНС измамил група граждани, че ще им окаже съдействие да преминат по-бързо през интервю за получаване на статут на български граждани. Подправил е две карти, обявени преди това за невалидни. Те са били предназначени за въпросните чужденци. Върху тях са вписани имената на чуждите граждани и са преправени и върху пластиката е положена снимката на съответния чужд гражданин.


Третото престъпление Арнаудова квалифицира като особено тежко, а именно разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Най-напред агентът на ДАНС е информирал за определени оперативно-издирвателни способи на службата. Той е предупреждавал лица, за които се прилагат СРС-та. Третото престъпление е информация за лицата, заподозрени в терористична дейност. Това е най-тежкото престъпление. Той е общувал с български гражданин, който е представлявал връзката с четирима чужди граждани - двама от които са руснак и украинец. Обвинението за издаване на държавна тайна е най-тежко.


И за трите обвинения наказанието е до 8 години лишаване от свобода. Арнаудова не изключи разследването да се разпростре и върху други лица от службата. Относно обвинението в издаване на държавна тайна, тя изтъкна, че той е разпространявал истинска информация, достъпна му по служебно правоотношение, която е била квалифицирана като държавна тайна и затова му е повдигнато обвинение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак