Свързани новини

16.12.2016 14:48

Русия и Япония договорили особен режим за управление на Курилските острови

Видян 1475 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Япония и Русия „искрено се опитват“ да справят с проблема за мирния договор, но засега е рано да се говори за разрешаването на този въпрос, заяви в петък министър-председателят на Япония Шиндзо Абе. „Пет часа ние обсъждахме този въпрос. Даже по време на срещата много откровено поговорихме. Смятам, че успяхме да разберем своите позиции“, заяви японският премиер по време на съвместна пресконференция с президента на Русия Владимир Путин. Освен това Абе допълни, че е била обсъдена възможността граждани на двете страни да живеят на южните Курилски острови, а също така двамата лидери са се договорили да създадат особен режим за управление на островите.


 Япония показа готовност да допринесе за „изграждането на доверие“ между двете държави. В петък японското Министерство на външните работи обяви, че ще намали изискванията за издаване на визи за краткосрочен престой на руски граждани. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2017 г.


Двете държави имаха много ползотворни преговори в сферата на търговията. „Сега има възможност за по-детайлни преговори по въпросите за търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество с участието както на представители на правителството, така и на бизнес кръговете“, отбеляза руският държавен глава.


Русия и Япония подписаха меморандум за сътрудничество при използването на атомна енергия за мирни цели. Договорът е сключен между руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“, японското Министерство на икономиката, търговията и промишлеността и от японското Министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите в присъствието на президента на Русия Владимир Путин и премиера на Япония Шиндзо Абе.


Също така правителствата на двете страни постигнаха съгласие да започнат мащабен проект за разработването на находище за природен газ на Гиданския полуостров. Основни търговски фирми в Япония, някои от които вече участват в газови проекти в Сахалин, се очаква да инвестират в проекта за разработването на газовото находище. Той ще бъде ръководен от руската газова компания „Новатек“, като се планира производството да започне около 2023г.


 Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на