Свързани новини

16.12.2016 12:08

До 1 година затвор, ако караш без Гражданска отговорност

Видян 1391 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Една година затвор и глоба между 500 и 1000 лева, ако не си си платил глобите за извършени пътни нарушения или нямаш "Гражданска отговорност" на колата - това гласят вече обнародвани нови промени в Наказателния кодекс.


Причината за промените конкретно за "Гражданска отговорност" е, че от 1 януари КАТ прекратява служебно регистрацията на коли без полицата. Според запознати в момента 150 000 коли са с прекратена регистрация по тази причина. Текстовете в НК гласят, че наказанието до една година затвор и глобата ще са за шофьорите на коли, които не са регистрирани по надлежния ред, пише в. "24 часа".


Миналата седмица окончателно бяха приети и новите промени в Закона за движение по пътищата.


Санкция от 700 лв. е предвидена за нарушение в населените места и 600 лв. извън тях. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. Така при шофиране със 130 км в час в града при разрешени 50 км глобата стига 1000 лева. На шофьорите без книжка ще се отнема регистрацията на автомобила. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила. Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта. Глобата скача на 1000 лв., а книжката ще се прибира за година, когато алкохолът е над 0,8 промила.


Книжката ще се прибира и на водачи, които се правят на разсеяни и не си плащат наложените глоби. Книжката ще се прибира за година и на участници и организатори на гонки, като в тези случаи ще се налага и глоба до 3000 лв. Който кара в насрещното по магистрала или скоростен път пък ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде глобяван с 1000 лв. При повторно нарушение - за 6 месеца и глоба 4000 лв. Водачите, които не си сменят гумите в периода от декември до март със зимни или с такива с грайфер поне 4 мм ще отнасят глоба от 50 лв.


Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на