15.12.2016 15:25

Има начин да намалим разходите си за енергия

Видян 1274 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Енергийната ефективност е начин да се управлява и ограничава ръста в потреблението на енергия. Това е най-устойчивият икономически и природосъобразен начин за намаляване на разходите за електроенергия.



България е една от малкото в ЕС, в която населението използва много ток за отопление. В България потреблението е с до 50% по-високо в сравнение с останалите страни от съюза, което е предпоставка за претоварване на мрежата и настъпване на аварии. На фона на тази статистика през последните години ЧЕЗ започна множество инициативи, за да насърчи потребителите към разумно и отговорно използване на електроенергията. С цел да бъдат максимално полезни на потребителите, ЧЕЗ и агенцията за енергийна ефективност СОФЕНА предлага 10 съвета, чието прилагане може да намали сметката за електроенергия на едно домакинство с до 15%.


  10 съвета за разумно и отговорно използване на електроенергия:

    Намаляването на температурата на помещенията с 1 градус може да понижи сметката с 10%



    Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%.



    При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%.



    Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.



    Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.



    Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.



    Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия.



    Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).



    Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.



    Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират около 150 kWh електроенергия годишно в режим на „готовност за работа“.

ЧЕЗ открива нов център за обслужване на клиенти

ЧЕЗ България ще открие нов център за обслужване на клиенти на 19 декември 2016. Той ще се намира на ул. Лъчезар Станчев № 5 в сградата на Софарма Бизнес Тауърс - кула Б на партерния етаж. Офисът ще работи всеки делничен ден от 08:00 ч. до 18:00 ч. В него клиентите ще получават пълната гама от услуги на ЧЕЗ, като сключване на договори за продажба на електрическа енергия, обслужване на клиенти на свободен пазар, сключване на договори за присъединяване на нови клиенти, пререгистрация на потребители, издаване на дубликат на фактура, техническа проверка на електромер и други.
Повече информация може да бъде получена на денонощната информационна телефонна линия на компанията 0700 10 010 и на корпоративния сайт cez.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион