Свързани новини

12.12.2016 15:02

3,5 млрд.лв. военни сделки в оставка

Видян 1676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството в оставка задейства през последните дни два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – закупуването на нов тип изтребители и бронирани машини за Сухопътните войски, които общо са за 2,7 млрд.лв., пише Медиапул.


След като в петък военното министерство най-накрая изпрати искането за оферти за нови изтребители до Италия, Португалия, САЩ и Швеция, в понеделник зам.-военният министър Атанас Запрянов съобщи, че към средата на следващата година ще е ясно с кого ще бъде подписана сделката.


Той каза още, че са „набелязани 5-6 компании” за доставка на нови бронирани машини.  Сухопътните войски планираха да бъдат закупени 238 бойни единици за около 1, 2 млрд. лева, но финансовото министерство не одобри тези разчети и не отпусна финансиране. Така военното министерство реши да се опита да купи по-малък брой машини в по-дългосрочен период. Трети идва проектът на Военноморските сили за над 800 млн. лева, а трите общо са за над 3.5 млрд. лева. Запрянов очаква, че към средата на следващата година ще трябва да има решение по проекта за самолетите. Сделката трябва да мине и през Народното събрание, тъй като по закон военните харчове над 100 млн. лева трябва да бъдат одобрени от парламента. Военното министерство планира покупката на новите изтребители, които вече да бъдат съвместими с НАТО, да излезе около 1.5 млрд. лева. Те ще се плащат разсрочено няколко години след подписването на евентуалната сделка. При първото управление на Борисов военното министерство бе на крачка да сключи договор с Португалия за купуването на изтребители Ф 16 трета ръка, но договорът не беше сключен, тъй като правителството подаде оставка. Същите отново са на дневен ред.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион