08.12.2016 16:32

Най-големият съд излиза на протест

Видян 2372 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-големият съд у нас Софийският районен (СРС) излиза на на протест заради отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да реши дългогодишните проблеми на институцията. Това съобщиха в официалната си страница във Фейсбук от съда.



Повод за недоволството на съдиите е поредната проверка на съвета за забавени дела и отказът му да отпусне допълнителни щатни бройки за администрацията, както и да увеличи заплатите. (В деня, в който ръководството на СРС пусна съобщението за протеста, стана известно, че правителството отпусна пари със задна дата за увеличение на заплатите.) Председателят на съда Методи Лалов, освен това, често е неглижиран от ВСС - наскоро кадровиците отказаха дори да го изслушат след изказване на главния прокурор Сотир Цацаров против това.
СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми. В същото време е обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения, а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда, пише в съобщението на съда.
Оттам посочват, че не са срещнали подкрепа от съвета, когато са се борили за нови сгради и техника.



Проблемите на СРС са дългогодишни. Един от най-големите проблеми е свързан със сградата, в която се помещава най-големия съд у нас. 19’ припомня, че министър –председателят в оставка Бойко Борисов преди близо 2 години бе обещал да даде сградата на "Военното НДК", намираща се на столичния булевард Скобелев на Софийския районен съд. Сградата все още стои запечатана и гние.



Голям проблем остава и въпросът  с натовареността. В края на всеки месец съдът е затрупан с искания за събиране на дългове и това почти блокира работата му. Миналата седмица за три дни постъпиха 1800 такива дела.



В началото на седмицата ВСС гласува районният съд да бъде проверен за забавени дела заедно с градския съд по искане на Цацаров. В отговор от Съюза на съдиите заявиха, че се действа силово срещу неудобни магистрати.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат