Свързани новини

02.12.2016 16:07

ВАС не разгледа жалбата на Слави срещу резултатите от референдума

Видян 1503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С определение от 23 ноември тричленен състав Върховният административен съд (ВАС) с председател Диана Гърбатова и членове Марио Димитров и Добринка Андреева е оставил без разглеждане жалбата на Инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания с позиции ,ДА“ в подкрепа на всички въпроси на националния референдум на 6 ноември 2016 г., подадена чрез Станислав Тодоров Трифонов. Това показа справка на „Труд“ за хода на делото в регистъра на ВАС. Мотивите са решението на върховните съдии са два.


Първият мотив е, че конкретните решения на ЦИК, които от „Шоуто на Слави“ са атакували, нямат самостоятелен характер, поради което не подлежат на самостоятелно обжалване.


„В случая оспореното решение съдържа фактически и числови данни, които са включени в решението за обявяване на окончателния резултат от гласуването, съдържа съставните елементи на решението за обявяване на резултатите, поради и което не подлежи на самостоятелно обжалване,а контрола за валидност на данните отразени в него се осъществява при обжалване на окончателното решение за обявяване на резултатите от гласуването и контрола за законосъобразност по реда на чл.24 от ЗПУГДВМС (закона за референдумите, бел. ред.)“, обясняват от ВАС.


Вторият мотив на магистратите е липса на правен интерес на шоумените за отмяна на атакуваните от тях решения на ЦИК. „Правният интерес да се иска отмяната на един административен акт се обуславя от непосредственото негативно въздействие в правната сфера на лицето, до което се отнася този акт“, обясняват съдиите.


„Инициативният комитет регистриран по реда на чл.16, ал.2 от ЗПУГДВМС за участие в информационно-разяснителна кампания за провеждане на националния референдум, не е активно легитимиран да обжалва актове на Централната комисия за провеждане на национален референдум, издадени след провеждане му, поради това, че неговата регистрация и участие е лимитирано по отношение информационно-разяснителна кампания и до провеждане на националния референдум. След провеждане на националния референдум за Инициативния комитет е отпаднал правния интерес от оспорване на актове Централната комисия издадени след провеждането, поради и което неговото право на жалба е погасено“, мотивират се магистратите.


Още с първото си определение по делото – от 16 ноември, ВАС е поискал от комитета на Слави в тридневен срок „да обоснове пряк и непосредствен правен интерес от оспорването и с какво се засягат или нарушават права, свободи или законни интереси от него или какви задължения поражда за него“. От шоуто са отговорили, че оспорват като комитет в подкрепа на отговори „да“, а не като комитета, събрал подписката за референдума, защото се борят за задължителност на решенията от допитването (за което не стигнаха 12 хил. гласа). Магистратите обаче определят жалбата като недопустима.


Определението може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 7-дневен срок от получаване на съобщението до страните, че е обявено.


Източник: Гласове



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв