Свързани новини

21.11.2016 17:40

Закъсахме:15% ръст на бързите кредити

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народът яко го закъса. Невиждан е ръстът на бързите кредити. И то независимо от лихвата „до 50%”, докато заемите за потребители, отпускани от банките са с 1% по-малко като сума, независимо, че лихвата от финансовите институции е 10,2% - пъти по-изгодна.



Бизнесът с небанкови кредити продължава да се развива бурно. Сумата на отпуснатите от дружествата за т.нар. бързи кредити заеми се увеличава за шесто поредно тримесечие и в края на септември е вече 2.42 млрд. лв., показват данните на Българската народна банка. Така спрямо третото тримесечие на миналата година увеличението е с 15%, пресмята Капитал дейли.



Най-значителен принос за ръста на небанковите заеми имат дългосрочните кредити. Данните сочат, че през последната една година заемите със срок на изплащане от поне 5 години са се увеличавали най-бързо в сравнение с по-краткосрочните. Този тип заеми са нараснали с 32% в сравнение със септември 2015 г., което представлява 207 млн. лв. Така те вече представляват над една трета от цялата сума на отпуснатите заеми.



Досега най-голямата сума на небанковите кредити е била в края на март 2008 г. - тоест малко преди финансовата криза, когато общият им размер е достигнал 2.8 млрд. лв. Около 70% от отпуснатите заеми са с предназначение за потребление, което на човешки език се превежда като лев не остана на народа. Въпреки че лихвите на небанковите кредитиращи дружества са неизгодни в сравнение с банковите, 5% от заемите са ипотечни. Други 18% от наричаните понякога бързи кредити се отпускат на бизнеса.



Най-големите компании в сектора като Изи кредит и БНП Париба съобщават, че най-често кредитите се използват за ремонт на дома. Все по-често обаче клиентите прибягват до небанков заем, за да консолидират няколко стари задължения или за да закупят автомобил на старо.
Общият брой на дружествата на пазара към края на септември е 153. Броят им отново започна да се увеличава, след като точно преди една година достигна най-ниското си ниво от 2012 г. насам – 144 лицензирани от БНБ дружества.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се