Свързани новини

21.11.2016 13:31

Всички ревизии след 2012 г. са незаконни, смята Върховният съд

Видян 2647 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици дела, с които се оспорват издадени от данъчните ревизионни актове, са временно спрени от съда. Причината е, че в момента се чака тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Искането е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров, а въпросът е дали е нищожен ревизионен акт, ако е издаден не точно от служителя в НАП, посочен в закона. Дотук се стига след противоречива практика на ВАС. През октомври над 25 от обжалваните ревизионни актове, разглеждани от Първо отделение на съда, са обявени за нищожни. Спорът е по процесуални нарушения, свързани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), а не по съществото на присъдените данъчни задължения на фирмите, пише Капитал.


Практиката на съда обаче поставя под въпрос всички ревизии, извършени от НАП от 2013 г. насам, защото те могат да бъдат отменени със същите аргументи. Интересът е за стотици милиони, за които изведнъж държавата може да се окаже длъжник. Губещ от ситуацията е и бизнесът, който иска да обжалва пред съда своите ревизионни актове по същество, тъй като ще трябва да изчака да излезе тълкувателното решение на ВАС. Според данъчни адвокати в момента масовата практика е подобни дела да се спират – или по искане на служителите на НАП, или от самите магистрати.


Магистратите оспорват компетентността на органите, които издават ревизионните актове. Според тях такова право имат само служители, заемащи експертни длъжности (т.е. обичайно ниско в йерархията) в НАП, тъй като те отговарят на изискванията на чл. 118, ал. 2 от ДОПК. В същото време чл. 119, ал. 2 от същия нормативен акт казва, че ревизионните актове се издават съвместно от органа, възложил ревизията, и от ръководителя ѝ. Съдиите от Първо отделение на ВАС приемат, че когато ревизионният акт е издаден от началник на сектор, който не е сред изрично посочените в чл. 118, ал. 2 от ДОПК, този акт е нищожен.


Ако тълкувателното решение на ВАС потвърди тезата на съдиите от своето собствено Първо отделение, има потенциална възможност всеки, който е бил ревизиран след 2012 г., да се опита да обяви акта за нищожен. От НАП не коментираха колко са ревизиите, направени за този период, но твърдят, че след всяко подобно дело ще влязат на нова ревизия за същия период от време. Печеливши може да са тези данъкоплатци, на които задължението междувременно е изтекло по давност. Хаосът като цяло обаче ще е голям, предричат данъчни адвокати.


"При подобно развитие на казуса НАП ще загуби време и усилия да прави повторни ревизии, ще загуби и бизнеса, защото проверките му костват нерви и време", твърди данъчен консултант. От НАП не коментират пред Капитал колко са ревизиите, направени от началото на 2013 г. досега. Според източници от властта загубите за държавата ще бъдат в размер на стотици милиони левове при най-песимистичния сценарий.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне