Свързани новини

18.11.2016 09:30

Плевнелиев: Целта ми не е да редя служебен кабинет

Видян 1342 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Искам много ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, които се разпространяват чрез медиите, с оглед на всички коментари и всички личности, които се спрягат за министри, за министър-председатели, да го кажа ясно и категорично на всички. Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Не е това моята задача сега". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНТ.  В реформаторските среди се говори, че Плевнелиев предложил Трайчо Трайков за служебен премиер на вчерашната си среща с ГЕРБ, което разгневило Бойко Борисов.


Конкретният състав на служебния кабинет изобщо не е на дневен ред, заяви президентът.


"Това, което е на дневен ред, е да се прояви политическа отговорност, лидерство и да се намери начин как оставката на правителството да не прерасне и в парламентарна криза с разпускане на парламента", добави държавният глава.


"Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България и не само текстовете, но и духа на Конституцията, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия - и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава и това прилича на един отговорен политически елит", каза още Плевнелиев.


Във връзка със свикването на Консултатитвен съвет по националната сигурност президентът заяви: "Считам, че е добре да ползвам своето конституционно право да свикам извънреден КСНС, за да запозная всички с проведените консултации. Второ, КСНС е преди всичко място и институция за търсене на съгласие между всички отговорни политически сили. И трето, най-важно, в момента аз разговарям само с парламентарно представените политически сили, но на КСНС ще присъства и цялата изпълнителна власт, и цялата законодателна власт и много други важни институции. Целта на този КСНС е да намерим решение за запазването на политическата и парламентарна стабилност в държавата и намиране на устойчиво решение".


Плевнелиев коментира и варианта за съставяне на служебен кабинет след консултации с Румен Радев.


„Няма да допусна противопоставяне на действащия президент и на неговия приемник. Това не е в интерес на българския народ. Няма да допусна и ситуация, в която един президент си назначава служебно правителство, а следващият го разпуска и назначава свое служебно правителство“, коментира президентът Плевнелиев.


„Национално отговорното решение минава през съвместни действия на двамата президенти. Категоричен съм обаче, че никога не съм бягал от отговорност, няма да избягам и сега. Имам готовност да нося отговорност и ако е необходимо да съставя ново служебно правителство, ще го направя“, заяви президентът Росен Плевнелиев.


„Моят апел към политическите партии е: нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото Народно събрание. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската Конституция и на върховенството на правото“, каза още държавният глава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за