Свързани новини

16.11.2016 10:47

Учени отново на бунт за по-високи заплати

Видян 1971 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Стотици учени излязоха отново на протест с искане за по-висока субсидия за БАН, която да позволи увеличение на заплатите им.
За 2017 г. е планирано Академията да получи с 5 млн. лв. по-висок бюджет, но допълнителните средства ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата, която от 1 януари става 460 лв.
Според ръководството на БАН академията трябва да получи бюджет от поне 98 млн. лв., вместо сегашните 78 млн. лв., за да може да си позволи увеличение на заплатите на учените.



Недоволството им бе изразено под формата на провеждане на общо събрание на открито с една единствена точка – обсъждане на бюджета за 2017 г.



С думите „елементарни частици на Женския пазар не се продават” учените се обърнаха към депутатите в парламента с настояване за справедливо отношение към труда им. Те отхвърлиха обвиненията, че БАН е нереформирана структура, които се използват като предлог от държавата да не се отпускат повече средства на институцията.



Учените са категорични, че за наука у нас да не се говори, а тя може да даде много на икономиката ни.



Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.



Образователният министър Меглена Кунева обяви, че това са възможностите на бюджета на този етап. Все още не е ясно дали някоя от партиите в парламента ще припознае исканията на учените и ще поиска промяна между първото и второто четене на бюджета.
19’ припомня, че преди дни бюджетът за образование за 2017 г. бе подкрепен в ресорната комисия, въпреки предупрежденията на учените, че средствата за наука са крайно недостатъчни.



Това е вторият протест на учените от БАН този месец след демонстрацията им в Деня на будителите – 1 ноември.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд