Свързани новини

31.01.2009 11:06

Миниматури в VІІ клас заместват изпитите за езиковите гимназии

Видян 2427 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От догодина всички седмокласници ще полагат изпити по български език и литература и по математика, а с оценките ще може да се кандидатства в елитните гимназии. Това съобщи вчера просветният министър Даниел Вълчев, пише в днешния си брой вестник "Сега", цитиран от БГНЕС.


Въвеждането на изпити за завършване на VII клас е част от системата за външно оценяване. По нея т.нар. миниматури в края на учебната година вече полагат четвъртокласници и петокласници. От тази година в националното препитване трябва да се включат и шестокласниците. В IV клас тестовете са по 4 предмета, петокласниците се явяват на 6 изпита. За VI клас броят още не е уточнен, но се очаква да обхване основните предмети - български език и литература, математика, история, география, човекът и природата и първи чужд език. За седмокласниците обаче засега не се предвижда включването на тестове по други предмети извън български и математика, обясниха пред "Сега" от звеното за оценяване към МОН. Външното оценяване се извършва от учители, които не са преподавали на децата. Целта му е да направи обективна проверка на знанията им. Досега оценката от тези изпити се включваше в общия успех само по желание на детето, пише "Сега". Миниматурите за VII клас вероятно ще са в същия формат, както изпитите за кандидатстване в гимназиите - тестови въпроси и преразказ на непозната творба от името на герой по български език и литература и 50 задачи по математика. Засега директори на елитни училища не виждат проблем в промяната на приема за гимназиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат