Свързани новини

11.11.2016 14:53

ЕС удължи пълномощията за гранични проверки на 5 страни от Шенген

Видян 1371 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС позволи на 5 държави в Шенген да продължат проверките за нелегални мигранти по вътрешните си сухопътни граници до февруари догодина. Окончателното решение беше прието от правителствата на държавите-членки след предложение на Еврокомисията. Въпреки, че т.нар. Балкански път от Гърция през Македония и Сърбия към Западна Европа месеци наред вече е затворен и потокът от нелегално пресичащи границите секна, Брюксел реши, че все още има риск за по-богатите държави, които са крайна дестинация на мигрантите. Това са Германия, Австрия, Дания, Швеция и Норвегия. Според правилата за свободно движение на хора в Шенгенското пространство, техните полицаи нямат право да спират за проверка пътуващите по вътрешните си граници освен при изключителни обстоятелства. Според Еврокомисията такива все още са налице, затова нейното предложение днес беше одобрено от представителите на правителствата и влиза в сила от утре. „Въпреки, че все още ситуацията в Шенген не се е нормализирала напълно, има подобрение", каза в изявление вътрешният министър Роберт Калиняк от Словашкото ротационно председателство. Затова удължението на мерките е само с 3 месеца, като се предвижда по-често докладване на държавите относно техните задължения", информира БНР.


Проверките няма да са масови и ще се извършват само при крайна необходимост. Те ще бъдат на Австрийск-Унгарската и Австрийско-Словенската сухопътна граница, по тази между Австрия и Германия; по фериботните линии между Дания и Германия и тези до Норвегия; на Шведските пристанища и на Моста над Йоресунд, съединяващ датската столица Копенхаген със Шведския град Малмьо.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и