09.11.2016 16:18

300 лежат безсрочно в психиатриите

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Над 300 души лежат в психиатриите из страната безсрочно. Някои от тях нямат роднини, но повечето са зарязани от близките си. Те не искат да ги приберат, въпреки че има значително подобрение в състоянието им и не са опасни нито за себе си, нито за обществото, предаде Монитор.



Няма и нормативен документ, по който те да бъдат задължени да се погрижат за болните си роднини, коментира директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова. Единствената им алтернатива е да бъдат настанени в социален дом за хора с психични проблеми, но местата там са ограничени. Нов обитател може да бъде приет в такъв дом само, само ако някой умре. Понякога чакането продължава десетилетие, други не дочакват място и умират в психиатриите.



На повечето от изоставените пациенти, близките не искат да им станат настойници. Най-тежки са два случая с жени, които живеят близо 10 години в психиатрията в Курило. Едната от тях е поставена под пълно, а другата под ограничено запрещение, разказа директорката. По думите й, близките им не желаят да се занимават с тях, а когато ги потърсят, се крият. Пациентките нямат дори лични карти. Просят от лекарите и санитарите стотинки, за да си купят вафли или кафе. Причината е, че имат пари от пенсиите в сметки, но не могат да ги ползват, тъй като са без лични документи или са под запрещение, описа ужасяващите истории лекарката.
Рекордьор по най-продължително пребиваване в Курило е възрастен мъж, прекарал там повече от 20 години. В психичното заведение е настанен след принудително решение заради убийство на роднина. От 8 години експертизи, правени на всеки 6 месеца показват, че той не е опасен за себе си и обществото, и може да бъде изписан. Независимо, от това, че дъщерите му го посещават, пред съда заявяват, че ги е страх и не искат да си го приберат.















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп