Свързани новини

08.11.2016 17:45

Илияна Йотова: Нямам съмнения в победата, хората преодоляха страха

Видян 1958 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Г-жо Йотова, имате ли съмнения в победата на втория тур?



Не, нямам съмнения. Бих искала всички хора да излязат на втория тур на президентските избори. На 6-и ноември отидоха убедено да гласуват, като преодоляха страха. Нека да покажем, че сме още по-силни на 13-и ноември!



Трябва ли да означава това оставка на правителството?



Не обвързвам двата типа избори – президентски и парламентарни. Бойко Борисов в момента плаши с оставка и дестабилизация на страната. Целта му обаче е да постигне по-голяма мобилизация на избирателите на ГЕРБ. Доста хора са на неговата хранилка, най-вече министрите от РБ, които са изплашени, че на другия ден ще се окажат безработни. В момента ние имаме цел -  спечелване на втория тур и избирането на един достоен човек – ген. Румен Радев, за държавен глава. За всичко останало ще говорим след това. Правя прогноза, че г-н Борисов няма да подаде оставка.



Какъв е Вашият коментар – изгонена ли беше от Меркел или сама напусна Европейската комисия Кристалина Георгиева?



Г-жа Кристалина Георгиева бе принудена да напусне ЕК поради няколко причини. Първо, тя се представи изключително слабо в ООН като кандидат за генерален секретар. Бих казала дори срамно за човек, който вече няколко години работи като комисар в най-престижната европейска институция. На второ място, тя очевидно иска да си осигури старините и отдавна е подготвяла варианта със Световната банка. Всъщност се връща там, откъдето дойде. Това е унижение за правителство, което я вкара като Троянски кон на финалната права и предателство към българския народ. Да си представител на страната си в ЕК е голяма отговорност, а не възможност за лична кариера. Разбира се, г-жа Меркел си гледа своя интерес. Тя искаше еврокомисар от Германия да поеме бюджета на ЕС, защото предстоят много трудности. По-важно е обаче това, което ни се случи на нас като българи. Г-н Борисов трябва да понесе отговорността за този срам, за този огромен дипломатически скандал. Предадена бе една достойна българка – г-жа Ирина Бокова. Г-н Борисов трябва да уволни външния си министър, който беше главният двигател това да се случи. Впрочем ние имаме информация, че премиерът се готви да поиска оставката не само на Даниел Митов, защото носи основната вина Борисов да се окаже в тази унизителна ситуация, но и на министъра на отбраната – за злепоставяне на правителството.



Вие също вероятно ще се разделите с Брюксел след изборите, какво наследство оставяте там?



Много добро. Оставям един чудесен екип от млади българи, които са изключително добре подготвени. Но ще си запазя сериозните контакти с мои колеги-евродепутати, които са значими фигури в европейската политика и към които винаги мога да се обръщам за помощ, съвети и когато се налага да търсим съюзници.



Много се коментира позицията на евродепутатите от БСП по Резолюцията на ЕП за правата на човека и миграцията. Как бихте гласували, ако не бяхте в кампания, а в Брюксел?



Нека все пак отбележим, че става дума за резолюция за правата на мигрантите в трети страни, т.е. извън ЕС. В тази категория попадат и много български граждани. Ние против техните права ли сме? Бих гласувала против тази резолюция, защото това е един нищонезначещ текст, който отклонява вниманието върху истинските законодателни актове, които пряко рефлектират върху България – като новия пакет „Миграция и убежища”, увеличените правомощия на европейските агенции за миграция и разбира се, най-вече промяната на Дъблинското споразумение, която вече шести месец стои на трупчета и по която България все още няма официална позиция. Явно пак чакаме какво ще ни наредят “началниците”…



Коя, според Вас, е най-важната задача, която трябва да вземе в свои ръце новият президент и съответно новият вицепрезидент, когато те влязат на Дондуков 2?



Ако ме питате за първото ми действие, бих се срещнала веднага с г-жа Маргарита Попова. Бих я разпитала надълго и нашироко какво оставя, какви са задачите, с които се е заела, докъде е стигнала с изпълнението им, с кое си заслужава да се продължи напред. С ген. Радев сме добър екип, ние сме партньори. Двете най-важни теми, с които веднага ще се заемем, са националната сигурност на държавата и най-вече мястото й в решаването на мигрантската и бежанската криза, както в България, така и в Европа. И разбира се, демографската катастрофа. По тази тема ще търсим диалог с цялото българско общество, с нашите учени, защото тенденциите са много тревожни.



По време на кампанията си Вие се срещнахте с много хора. Какви са най-големите им страхове? Какво искат да се промени в България?



Преди всичко стандартът на живот, доходите. Отчайваща е бедността и мизерията в страната. Хората са докарани до просешка тояга, но най-страшното е, че не виждат абсолютно никакво бъдеще и светлина в тунела. Няма перспектива. Видях и чух родители да съветват децата си да напускат страната. Това е тежката диагноза за ситуацията у нас.



Това ли е най-сериозният проблем пред страната ни и как можем да се справим с него?



Да, в голяма степен, защото е в основата на всички останали проблеми, пред които сме изправени. Трябва да се работи за увеличаване доходите на хората. Разбира се, ние не сме наивници и знаем, че не може да има социална политика без развита икономика. Наясно сме, че без производство и реални работни места не може да вървим напред. Българската икономика обаче не може да се изправи на крака само със саниране.



Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева вече се срещна с част от РБ, за да си осигури помощ за втори тур. Вие откъде ще търсите подкрепа?



Няма да водим преговори с политически лидери и партийни централи. Цялата ни кампания беше с българите и разговора с тях ще продължи. Вижте колко смешно се получи при г-жа Цачева. Отиде на крака не при избирателите на РБ и дори не при кандидата им за президент Трайчо Трайков, а се срещна с четирима министри от кабинета на Бойко Борисов. Те побързаха да огласят в публичното пространство новите си опорни точки, но не защото искат Цецка Цачева за президент или защото им пука за ГЕРБ. Едничката им цел е да запазят собствените си министерски постове. Страх ги е, че от утре ще са безработни.



Говори се, че разчитате на подкрепата на ДПС на втори тур.



Ние разговаряме с хора с различни политически убеждения. Ще продължим този диалог и когато спечелим президентските избори. Що се отнася до подкрепата на ДПС и ДОСТ, фактите говорят по-силно от всякакви опити за внушения. Г-жа Цачева получи най-много гласове от Турция, осигурени й от Лютви Местан. Това очевидно е сделката между г-н Ердоган и г-н Борисов, а Местан беше само изпълнителят. Нашата кандидатпрезидентска двойка спечели в САЩ и Великобритания. Изводите може да си направите сами.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще