Свързани новини

07.11.2016 15:48

Синдикалисти искат оставката на Москов

Видян 1656 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Синдикат Образование към КТ Подкрепа настоява за оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради скандална наредба, която унижава учителите. Оттам искат премахването на чл. 5 от Наредба №4 от 24 октомври 2016 г. за определяне заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. От КТ Подкрепа твърдят, че в нея учителите се определят като опасни и застрашаващи живота и здравето на своите ученици и следва да преминават психотестове.


В открито писмо до Москов синдикалистите искат отмяната на този член, който според тях дискриминира учителите по професионален признак и им вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед, задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати.


Според КТ Подкрепа всеки учител, заемайки длъжността на педагогически специалист, удостоверява своето физическо и психическо здраве със съответното медицинско удостоверение за работа. Това е традиционна практика за всички професии от публичния сектор и е гаранция, че, ако съответният учител има психическо заболяване, той не може да заема тази длъжност.


Така изписан обаче, чл. 5 от горепосочената Наредба навежда на мисълта, че всички учители имат психологически проблем и е наложително да доказват всяка година своето душевно здраве, пише в писмото.


Интересно защо министър Москов не вменява такова изискване и към българските лекари, питат от синдиката.


Министерство на здравеопазването до този момент не е анализирало и не е предприело никакви компесаторни механизми и профилактични мерки за запазването от високия стрес и растящата през годините агресия – физическа, вербална и психологическа, на най-многобройната като човешки ресурс публична професия в държавния сектор, смятат синдикалистите.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако