Свързани новини

07.11.2016 15:37

Ройтерс: Социалистът Радев води на президентските избори в България

Видян 1784 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Социалистът Румен Радев излезе начело на първия тур на президентските избори в неделя, според частичните официални резултати, публикувани в понеделник. Той изпревари кандидатката на управляващата партия ГЕРБ, съобщава Ройтерс. Българският премиер Бойко Борисов претърпя поражение на първия тур на президентските избори в неделя, коментира Агенция Франс прес.


Ролята на държавния глава е предимно почетна, но министър-председателят Бойко Борисов, чието правителство няма парламентарно мнозинство, обеща да подаде оставка, ако Цецка Цачева не е първа на първия тур, припомня Ройтерс.


Франс прес припомня думите на Бойко Борисов: "Ако загубим, отиваме на предсрочни избори", добавяйки, че управляващите явно са смятали, че имат шанс да спечелят.


Кандидатката на управляващите, 58-годишната Цецка Цачева, която е председател на парламента, е получила 21,5 на сто от гласовете според социологическата агенция Алфа.


Рисърч, 22,3 на сто според института Галъп, на базата на преброяването на половината от бюлетините.


Тя се нарежда зад кандидата на социалистите, бившия командващ на военновъздушните сили на страната Румен Радев, който се обяви за вдигане на европейските санкции срещу Русия, и получава 24,6 или 24,9 на сто, според същите две агенции, добавя Франс прес.


Преди изборите Бойко Борисов заплаши да подаде оставка, ако кандидатката му не завърши първа на първия тур. Проучванията сочеха, че г-га Цачева ще излезе начело, отбелязва още агенцията.


Повечето анализатори заявиха в неделя, че е възможно провеждането на предсрочни парламентарни избори „с нов дял от политическа несигурност в тази бедна страна на Европейския съюз, която преживя сериозно социално напрежение от 2013 г”.


Победа на 53-годишния Румен Радев може да доведе до сближаване на страната, която е бивш член на комунистическия блок, а вече на ЕС и НАТО, с Русия.


Румен Радев не призова обаче за оставка на премиера, което според него "би засилино чувството за несигурност", изтъква Франс прес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да