Свързани новини

04.11.2016 09:41

Алфа рисърч: Цачева губи позиции сред своите

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Изходът от президентската надпревара ще се реши на балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП Румен Радев, според "Алфа Рисърч".

Налице е обаче сближаване на позициите между двамата – за три седмици разликата между тях пада от 7.9% на 3.8%. Това показват резултатите от изследване на "Алфа рисърч".

Скъсяването на дистанцията се дължи на два паралелни процеса. От една страна, Румен Радев подобрява слабо подкрепата си - от 21.4% до 22.5% в резултат от общата мобилизация на БСП, както и от преминаването към него на част от вота за Калфин и Дончева, доколкото той се възприема като кандидата с най-голям шанс да стигне до балотаж.

От друга страна, Цецка Цачева губи позиции в традиционния и най-многоброен през последните години електорат на ГЕРБ - избиратели от средната класа в столицата и големите градове.

Това намалява подкрепата ѝ от 29.3% до 26.3% сред твърдо решилите да гласуват. Тя запазва позиции в малките населени места, където провеждаше по-активна кампания. Ключов за нея обаче ще бъде вотът в големите градове.

Значим ръст в рамките на кампанията и с голяма вероятност трети е кандидатът на националистите Красимир Каракачанов. Поставяйки в центъра на изявите си проблемите на сигурността и притесненията на българските граждани от притока на бежанци, той мобилизира подкрепа от около 12.5%.

Силна динамика показва проучването при следващите по ред кандидати – Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Подкрепеният от ДПС бивш премиер стартира с личен потенциал от 0.5%, но успява да достигне до 6.9%, над 90% от които идват от избиратели на Движението.

Добре известната способност за мобилизация на ДПС в последните дни от кампанията може да донесе и допълнителни гласове за Пламен Орешарски. При висока избирателна активност обаче, относителната тежест на този вот ще намалее.

Липсата на сериозен дебат по стратегически за страната приоритети позволи Веселин Марешки да се позиционира като приемливата за протестния вот алтернатива, подплатена със силата на материални стимули като евтини горива и лекарства.

В резултат, подкрепата за него почти се удвоява от 3.7% до 7.1% от твърдо решилите да гласуват.

Трайчо Трайков запазва потенциал от 5.2%, но отстъпва в общата йерархия. Част от вота за Калфин преминава към Радев, поради което той бележи спад от 6.8% на 5.1%. Аналогичен отлив е налице при Татяна Дончева – от 4.7% на 2.6%.

За първи път на президентски избори в България двамата водещи на първи тур кандидати събират под 50 на сто от вота на избирателите.

При очертаващата се висока избирателна активност, на балотажа те ще се борят да привлекат около милион и осемстотин хиляди гласа, което е многократно над собствената им тежест.

Тенденция към ръст бележи и активността за националния референдум – от 52% до 61%. Намерението за гласуване в прякото допитване, както и категоричността на участието, остават по-ниски от тези при президентските избори, но близко до границата за валидност на референдума.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Важно е да останете отворени за нови идеи

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и