Свързани новини

04.11.2016 09:35

Арести на депутати в Турция

Видян 1590 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двамата съпредседатели на прокюрдската Демократичната партия на народите и още девет депутати в парламента на Турция бяха задържани рано тази сутрин, предаде БНР. Заповеди за арест са издадени срещу поне още двама членове на парламента.


Турските власти посочиха като претекст за арестите отказ на двамата партийни лидери – Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг, да дадат показания пред разследващите органи във връзка с разпространението на "терористична пропаганда".


Арестът се очакваше, след като преди дни съд забрани на Юксекдаг да напуска страната. Вече от доста време тя и Демирташ са разследвани за "членуване във въоръжена терористична организация" – обвинение, което и двамата отричат.


Арестите бяха съпроводени с полицейски рейдове в столицата Анкара, както и в Диарбекир и в други градове в югоизточната част на страната. Същевременно в Диарбекир избухна взривно устройство, което уби най-малко един човек и рани десетки. Бомбата беше заложена недалеч от полицейския участък, където са част от депутатите от прокюрдска партия, арестувани тази нощ.


Въпреки че от снощи интернет комуникациите в Турция са блокирани, от Демократичната партия на народите успяха да разпространят призив към международната общност да спре "преврата", според тях, извършван от режима на президента Реджеп Таип Ердоган.


Демократичната партия на народите разполага с общо 59 депутати в 550-членния турски парламент и един от основните противници на стремежа на Ердоган за промени в конституцията на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще