01/02

Свързани новини

02.11.2016 12:24

Президентката на Корея управлявана от гадателка

Видян 1986 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата жена президент на Корея Парк Кън Хе е пред оставка заради най-близката си приятелка, която е гадателка, наричана още Распутин в пола. Чой, както е името на астроложката има огромно влияние върху държавния глава, а изтекли имейли доказаха, че тя буквално е налагала вземането на важни решения чрез дружката си. Още по-скандални са разкритията на местните медии и опозицията, според които има документи, че големи корейски фирми са направили дарения на стойност милиони долари в двете  фондации на Чой, за да си гарантират добри връзки с президента и лобиране от гадателката.



При пристигането си за разпит в следствието в Сеул по казуса, Чой щеше да бъде линчувана от 12 000 протестиращи граждани и стотици журналисти, които я чакаха, за да й зададат въпроси във връзка със скандала. Жената бе „опаковала” главата си, така че на практика да остане скрита.



„Чой е отрекла всички обвинения срещу нея и сме притеснени, че е унищожила доказателства”, коментираха пред CNN източници от силите на реда в Корея. Тя бе задържана за 48 часа. По-късно Чой се самообвини в „смъртен грях” и потърси прошка от народа.
Президентката обаче си призна: „Може да съм изпращала на Чой някои документи, за да ги прегледа за известно време. Шокирана съм и съжалявам, че предизвиках подобно обществено притеснение”. За да спаси кожата си, Парк поиска оставките на 10 старши секретари – министри, което обаче предизвика обратен ефект. Медиите и хората не приемат действието за правилно, тъй като уволнените нямат вина.



По закон президентът на Корея има имунитет срещу криминални разследвания и дела. Мандатът на Парк изтича през 2018 г.  Поради икономическите проблеми рейтингът й падна на около 30% преди избухването на скандала. Тя е наследница на баща си Парк Чунг Хъ, президент от 1961 до 1979 г., убит от шефа на разузнаването. След смъртта му неин ментор става бащата на гадателката Чой, а после и самата астроложка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева