Свързани новини

02.11.2016 09:50

Горанов: Не трябва да се финансират научни звена

Видян 2196 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 „Не трябва да се финансират структури и научни звена. Бюджетът трябва да финансира проекти, обвързани с нуждите на държавата като цяло, или проекти, които са свързани с необходимостта на бизнеса за някакво развитие”, смята финансовият министър Владислав Горанов. „Има достатъчно пари за наука както по линия на националния бюджет, така и по линия на европейските фондове”, заяви министърът пред Нова тв.



„Не приемам срещу мен да се изправи някой, който да каже: „Аз съм професор или старши научен сътрудник и трябва да получавам определена сума”, коментира Горанов.



19’ припомня, че във вторник над 2 000 учени излязоха на протест с искане за достойни възнаграждения. В момента професорите в БАН са със средна основна заплата от 756 лева, 5 пъти по-малко от министъра, а доцентите вземат 636 лв.



„Аз не приемам, че трябва да имаме административна наука. На мен отдавна ми се губи връзката между фундаменталната наука и бизнеса и нейната добавена стойност за обществото. Науката трябва да бъде свързана с бизнеса”, заяви Горанов.
„Трябва колегите, които имат претенции, че създават продукт, да не са си самодостатъчни в разбирането колко са важни за обществото, а да положат малко повече усилие”, отбеляза министърът.



 “Да говорим просто, че трябва да даваме повече издръжка на институти, не всеки от които убедително… извинете, но вие знаете ли например имената на всички институти в БАН – има такива интересни научни направления вътре, които не може да ги свържете с реалността на практика”, заяви още Горанов.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на