Свързани новини

28.10.2016 16:42

Горанов: Цените няма да се вдигнат с въвеждане на еврото у нас

Видян 1244 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на стоките и услугите няма да се вдигнат след въвеждането на еврото в България. В това увери от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав Горанов. Опитът на други членки на ЕС показва, че на практика повишаване на цените не се реализира, каза министърът в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев, предаде КРОСС.


Министърът подчерта, че все още няма целева дата за влизането на страната в еврозоната. Данните на Европейската централна банка и на Евростат за страните, които вече са въвели еврото като национална валута, показвали минимално повишаване на цените. В първата година от членството в еврозоната, инфлацията там се повишавала с 0,2-0,3 процентни пункта.


След 12 месеца тези държави отчитат растеж на заплатите, добави министърът. Държавата пък печели от премахване на валутния риск и от по-ниските цени за финансиране на на частния и публичния сектор. Бъдещото членство означава и включването на България в Единния банков надзорен механизъм. „Това ще засили доверието и стабилността на финансовата ни система", обясни Горанов.


Всяка държава членка на еврозоната заплаща вноски към европейския стабилизационен механизъм тъй като България е членка с БВП под 75% от средния за ЕС, този дял ще е по-нисък и след 12 години ще достигне пълната си стойност. Вноските ще са пропорционални на доходите на страната и на възможностите на публичните финанси, добави той. Освен това ще се премахне задължението на БНБ да поддържа високи нива на валутни резерви, с които гарантира стабилността на валутния борд.


„Това ще даде възможност за по-активно използване на този значителен по размер финансов ресурс, чиято употреба и управление остава, подчертавам, изцяло в правомощията на българските власти", категоричен бе Горанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния