Свързани новини

27.10.2016 15:40

Собствеността на банка е залог за 2-ия тур на изборите

Видян 8537 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малката банка на Цв. Василев, която обаче е подстъп към овладяването на наследството от над 600 млн. лв. на КТБ, събрани от квесторите, е големият залог за изборите за президент на България. БНБ и ТБ Виктория крият кога ще се разбере кой взема кредитната институция, от Фонда за гарантиране на влоговете не казаха нищо по темата пред 19 минути. Алгоритъмът на търга за продажбата й – събиране на документи до 19.09, избор на 21.10 на двамата финалисти – БАКБ на експоловинката на премиера Цв. Бориславова и близката до ДПС Д банк на Фуат Гювен, подсказва, че точно в седмицата след 2-ия тур на вота ще стане ясен големият победител.



Възможно ли е това да бъде цената на подкрепата на Движението за права и свободи за кандидатурата на Цецка Цачева? Или пък банката ще отиде при Цветелина Бориславова? И в двата случая скандалът ще бъде много голям.



В банковите среди още се питат как изпразнената от пари след фалита на голямата й „сестра” КТБ Виктория изобщо мина през стрес-тестовете тази година? Припомняме, че за нея не се намери кандидат през 2014 г., когато за първи път й се търсеше нов собственик и когато тя беше в значително по-добро положение. Явно това не е било случайно. Като се има предвид как се разигра изборът на нов шеф на БНБ през лятото на 2015 г.



Припомняме, че кандидатурата на Димитър Радев – пробутван от Кристалина Георгиева и Кръга Капитал, не можеше да събере 121 гласа при гласуването в парламента. ДПС напусна пленарното заседание. След като договори оставане на подуправителите на Иван Искров – Виденовия финансов министър Димитър Костов, но вече като шеф на банковия надзор, и Калин Христов и в новия мандат, Движението осигури присъствието и гласовете на общо 7 депутати – част от тях свои, друга част от хората на Ковачки в парламента. Така гласовете станаха достатъчни за избора на Радев и момчетата на ДПС.


 ТВ Виктория има за звезда и шеф на кадрите по време на овладяването й от банкера – беглец е самата първа съпруга на Росен Плевнелиев. Напомняме, че Вероника Плевнелиева е собственик на 2 от кипърските офшорки, прези които преминават $1 млн. на държавния глава Инокс мениджмънт лимитид и Белингам дивелъпмънтс лимитид.



Любопитна подробност е, че офисът на банката, където работи Вероника Плевнелиева, е в същата сграда, която е построена от бившия й съпруг Росен Плевнелиев – на столичната ул. Лайош Кошут 4. През 1998 г. парцелът е купен от фирмата Линднер-Ирис-Имобилиен, в която Плевнелиев е съдружник с винаря и свой партньор по износа на строители за Германия Иван Димитров Тодоров, и с немците от Линднер. Месеци по-късно, още непостроено, зданието е продадено на Българо-американската инвестиционна банка – сега БАКБ – претендент за ТБ Виктория, която пък е сключила договор с Инокс мениджмънт лимитид – офшорката на Плевнелиеви, за 311 000 долара, за да й намери офис. За да бъде преустроено зданието за нуждите на трезора, сключва друг консултантски договор – с втората офшорка на Плевнелиеви Белингам дивелъпмънтс мениджмънт. Впоследствие сградата преминава към Емпорики банк, в която Вероника Плевнелиева започва работа като шеф на Човешки ресурси. Тя остава шеф на същия отдел и в Креди Агрикол, която придоби Емпорики. И продължи да бъде кадровик, когато Цветан Василев купи кредитната институция, в която по онова време работи и съпругата на Цветлин Йовчев – първо съветник на Пленелиев като президент, а после вицепремиер и вътрешен министър от квотата на ДПС в кабинета Орешарски (днес Орешарски е кандидат-президент на Движението).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей