Свързани новини

21.10.2016 09:42

Кабинетът е прекроил близо 1300 пъти бюджет 2015

Видян 2998 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През 2015 г. държавният бюджет е претърпял умопомрачителен брой корекции - 1274, пише в. Сега. Разместването на приходи и разходи е било не само ежедневно, но и масово - засяга цели 36 ведомства. Тези числа означават, че вторият кабинет на Бойко Борисов продължава утвърдилата се в България порочна практика министри да преправят годишния финансов план на държавата, който се гласува от Народното събрание и има статут на закон. Нещо повече - сегашното правителство поставя нови печални рекорди.


Стряскащата статистика е от одит на Сметната палата, който обхваща изпълнението на бюджета през миналата година. От събраните данни излиза, че през 2015 г. правителството е прекроявало сметките на хазната горе-долу по 3-4 пъти дневно, а ако извадим празничните и почивните дни - още по-често. На практика със стотици свои решения "на парче" правителството на Борисов е "пренаписало" бюджета, като е направило промени в разходите за близо 1 млрд. лева (над 960 млн. лева). По принцип е нормално да има някакви промени в течение на годината, налагащи отпускане на допълнителни пари или пък спестяване на харчове, но 1300 корекции вече говорят за лоша финансова дисциплина.


Според Закона за бюджета всяка институция има годишен лимит на разходите, но през 2015 г. осем институции са "счупили тавана", разкрива одитният доклад. Сред нарушителите са омбудсманът, военното, енергийното министерство. Общественият защитник например е превишил разходите си с 32% - заради неправилно осчетоводен наем за сградата, която обитава. КОНПИ - Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, е излязла на червено, защото нейни "клиенти" са я осъдили и се е наложило да ги обезщетява. Транспортното министерство се е оказало в преразход заради издръжката на администрацията и противопожарната охрана на летище Пловдив, а военното - заради стари договори, основно за лекарства и медицински изделия за ВМА.


Поправките са ставали по три различни начина. 323 са валидирани с решения и постановления на Министерския съвет. Такъв е например случаят с допълнителните близо 56 млн. лева, които МС реши да отпусне в средата на миналата година за оградата по границата с Турция (същото се случва и сега).


Най-много са поправките с подпис на министъра на финансите - 704. 247 са вътрешноведомствените размествания на разходи, когато промените стават в рамките на бюджета на съответното министерство, агенция, комисия. Те са и най-безобидни, защото не водят до наливане или до отнемане на пари на друга институция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.