Свързани новини

20.10.2016 11:13

Върнатите в Турция писмено са поискали убежище у нас

Видян 1684 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Седемте турски граждани, предадени на Турция миналата седмица от МВР, са били излъгани, че ще могат да кандидатстват за международна закрила, съобщи Нова тв. След кратък престой в бежански център задържаните са били предадени на турските власти около 5 часа сутринта в събота. Това стана ясно от свидетелски показания, които опровергават тезата на МВР, поднесена от във вторник на брифинг.


„Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище”, разказва  близък на един от експулсираните.


„Брат ми ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин”, обясни мъжът , предаде Сега.


През цялото време задържаните поддържат връзка с близките си и изпращат данни за местоположението си. От тях стана ясно, че от 23.30 ч. в петък до 5.00 ч. сутринта в събота те са били в Любимец, но след това губят връзка.


„Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него – защо е задържан, дали е задържан”, допълни той.


"С Турция имаме безвизов режим,  т.е. всеки техен гражданин, който има лични документи може да влезе в България и това не е незаконно. Не е задължително и влизането да е отбелязано на граничен пункт“, категорична бе Здравка Калайджиева –бивш  съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни