Свързани новини

20.10.2016 09:29

Пак лични нападки на дебатите Клинтън - Тръмп

Видян 1399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Третите и последни президентски дебати между кандидатите на Демократическата и Републиканската партии в САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп вече са в историята. Домакин беше Университетът на Невада в Лас Вегас, а модератор за пръв път бе журналист от консервативната медия “Фокс нюз” - Крис Уолъс, носител на три награди “Еми” за неделното си предаване, известен с агресивния си стил на задаване на въпроси, които не щадят нито републиканци, нито демократи. Предварително определените теми на шестте сегмента от 90-минутната дискусия бяха национален дълг и здравни и социални придобивки, Върховен съд, икономика, външна политика, както и годността на всеки един от кандидатите да оглави най-мощната държава в света.


Това, което започна като неочаквано сдържани дебати, постепенно се превърна в поредната канонада от лични нападки. Хилари Клинтън отново успя да провокира Доналд Тръмп и да го извади от равновесието, което той успя да поддържа през първите 40 минути. Тръмп започна да прекъсва не само нея, но и модератора Крис Уолъс. Престорени любезности нямаше. Нито двамата кандидати, нито семействата им стиснаха ръце преди или след дебата.


По зададените от водещия на “Фокс нюз” въпроси претендентите на Републиканската и Демократическата партия яростно сблъскаха позициите си, зад които вече нееднократно са заставали. Тръмп атакува Клинтън за използването на личен сървър за служебните й имейли, докато е била държавен секретар, както за нейни изказвания на частни събития, които Уикилийкс разкри. Той я нарече доказана лъжкиня и заяви, че тя не би трябвало да има право изобщо да се кандидатира за президент. Клинтън го контрира със заключението на американските служби, че разкритията идват от руски хакерски атаки. Тя разкритикува за ласкателните му думи за руския президент и добави, че Владимир Путин би искал президентът на Съединените щати да е негова марионетка.


Бомбата в третия дебат обаче беше отказът на Тръмп да заяви, че ще приеме изхода от изборите, какъвто й да е той. Това е челното заглавие на основните американски медии и най-коментираният въпрос след края на дискусията. Американците са особено чувствителни към тази тема, както са и горди, че в цялата им история предаването на властта е ставало винаги по мирен път.


За Доналд Тръмп дискусията в Лас Вегас беше една от последните възможности да привлече нови поддръжници и да обърне курса. Една от най-големите пробойни в кораба му беше причинена от публикуването на запис, в който манхатънският милиардер прави вулгарни коментари и се хвали със сексуална агресия към жени. След скандала десетки републикански лидери го загърбиха, а основни донори на Републиканската партия заявиха, че няма да финансират кампанията му и насочиха услията си към изборите за Конгрес. Той отвърна с унищожителна атака срещу съпартийците си и заяви в “Туитър”, че “оковите му са свалени и вече може да се бори за Америка така, както иска.” От този момент Тръмп си постави ореола на жертва на вашингтонската върхушка и се определи като единствен носител на промяна. Основното му послание е, че медиите лансират лъжи и манипулации срещу него, а изборите ще бъдат “откраднати”. Републиканският кандидат не предлага доказателства за конспиративните си твърдения, които анализаторите в САЩ смятат за особено опасни, тъй като подкопават доверието в демократичната система. Тази реторика ентусиазира най-преданите последователи на Доналд Тръмп - някои от тях дори заявяват, че са готови за революция. Но дали му помага да спечели независимите избиратели? Анализите сочат, че пътят към Белия дом за Тръмп става все по-стръмен.


Стратегията на Клинтън се базираше на предпазливост. Тя се опита да окаже възможно най-малко съпротивление на ускорението, което в момента е в нейна полза. Последните социологически проучвания на национално ниво показват значителна преднина за кандидата на демократите. Тя води убедително в повечето колебаещи се щати и показва силни резултати дори в републикански бастиони като Аризона.


Хилари Клинтън беше подготвена да отговори на твърденията на Доналд Тръмп за възможна фалшификация на изборите, като изброи серия от случаи, когато след неуспех Тръмп намира друг виновник и смята, че има заговор срещу него. Тя припомни, че той е заподозрял конспирация, дори когато телевизионното му предаване не е спечелило награда “Емми”.


По-малко от три седмици преди изборния ден възможностите за промяна на нагласите клонят към нулата, смятат експерти. Не трябва да забравяме обаче, че тези избори са избори на изненадите, още повече, че в последните дни се появиха още разкрития на Уикилийкс, които предполагат опит да се въздейства на ФБР, за да промени секретната класификация на служебен имейл в личния сървър на Клинтън.


Милиони гласоподаватели са притиснати от избора между двамата най-непопулярни кандидат-президенти в историята на САЩ. Много американци се питат “Това ли каймакът, най-доброто от 320-милионната ни нация.” Логично следва въпросът за възможността да бъде избран независим кандидат и или кандидат на трета партия.


В надпреварата участват и Гари Джонсън от Либертарианската партия и Джил Стайн от Зелената партия. Нито един от тях не успя да събере необходимите 15 процента от социологическо проучване, за да се включи в дебатите. Джонсън привлече вниманието най-вече с факта, че не беше чувал за сирийския град Алепо и не можа да се сети за името на дори един световен лидер. Стайн пък събира средно около 2 процента подкрепа.


Поредната изненада в тази предизборна кампания идва от друга посока - от консервативния щат Юта. Според статия на “Форбс”, републиканската алтернатива на Доналд Тръмп не е Гари Джонсън, а Евън Макмълин - бивш агент на ЦРУ, които постигна пробив в родния си щат Юта. Победа за Макмълин в Юта не е невъзможна и това даде повод на онлайн изданието “Файф търти ейт” да развие подробен сценарий, при който бившият агент на ЦРУ става президент. Шансът за подобна развръзка е нищожен, но тази мисловна спекулация най-малкото отклонява вниманието от определяната като най-отвратителна президентската кампания в историята на САЩ.


Източник: Фокус



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв