Свързани новини

19.10.2016 16:40

СЕТА създава паралелна съдебна система за арбитраж

Видян 1918 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Само след 9 дни на срещата на върха ЕС – Канада ще се подпише споразумението СЕТА. Българското правителство до сега не е изразило официална позиция. Ако то се подпише, ще убие българската икономика, земеделие, ще отнеме националния суверенитет на България. Това ще бъде поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов”. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че до момента от Борисов се е чуло само, че се е похвалил, че ще паднат визите за Канада за български граждани. „Много ниска цена затова национално предателство. Ще махнеш визите за 100 човека за сметка на това, че ще предадеш интересите на целия българския народ”, обърна се тя към премиера. Председателят на левицата обясни, че посещенията на български граждани в Канада са под 0.5% от всички международни пътувания на българи, а българският износ за Канада е една десета от процента от общия ни износ. Тя заяви, че ефектът на споразумението за ЕС е, че БВП ще нарасне с 0,02%  и то в дългосрочен план.

Нинова заяви, че за сметка на всичко това със споразумението се създава паралелна съдебна система за арбитраж, която се поставя над национална юрисдикция, но от нея могат да се ползват само чужди инвеститори. Тя обясни, че за тези решения няма да има обжалване. Нинова даде пример, че в момента ЧЕЗ води срещу България дело за стотици милиони, защото не им е осигурила работа и достатъчно печалби, а такива дела срещу страната ни водят и EVN и Енергопро. „Ако бъде осъдена България, трябва да плати 2 млрд. евро”, заяви Нинова. По думите й тази съдебна система институционализира нов икономически ред. „Външни чужди интереси ще яхнат държавата и ще определят политиката ни в областта на икономиката и ще ни съдят за милиони евро, които ежедневно източват от българския народ и ние след това ще им ги плащаме повторно”, коментира тя.
Председателят на БСП подчерта, че е погрешно да се мисли, че това ще важи само за канадски фирми - в него се казва, че всяка чуждестранна фирма от цял свят, която има филиал в Канада, може да се възползва от него. Тя заяви, че няма нито едно задължение и отговорност за тях, записани в споразумението, а само права.  „От този режим на либерализация България не е изключила и социалните и комуналните услуги – образование, здравеопазване, социални услуги”, обясни тя.

Защо ни поставяте освен в зависимост от големите монополи и от брюкселски чиновници?

Нинова подчерта, че веднъж либерализиран пазарът на дадена услуга не може да се върне отново под регулацията на държавата. Тя коментира, че се предвижда да се намалят излишните разлики в регулациите – ако национално правителство реши да наложи регулаторен режим  на някакви процеси в страната си, първо трябва да попита специален орган, който се създава от споразумението. Лидерът на БСП подчерта, че в него влизат директорите на главни дирекции в Брюксел. „Брюкселските чиновници създават този орган и всяко правителство, ако иска да приеме решение, с което да реши вътрешни обществени отношения, трябва да пита тези чиновници дали да го направи и ако не му разрешат да не го прави. Какво е това, ако не предателство на националните ни интереси. Защо ни поставяте освен в зависимост от големите монополи и от брюкселски чиновници?”, заяви Нинова. Тя даде пример с внесеното предложение от левицата за анкетна комисия за картел на горивата, където няма да могат да бъдат приети никакви мерки, нито за наказания, нито за регулация, докато не се питат Брюкселските чиновници, които ще кажат „Не”, защото там са техните фирми.

Канада е жалбоподател пред Световната търговска организация срещу ЕС

Нинова обясни и че Канада е жалбоподател пред Световната търговска организация срещу ЕС, заради забраната за използване на хормони в месото и генномодифицирани организми. Тя подчерта, че същата тази държава ни предлага споразумение, в което няма принцип на предпазливост – един продукт, за да се пусне на пазара трябва да е гарантирано безопасен. „Ще навлязат евтини генномодифицирани организми и какво означава това за българското стопанство и земеделие? Има защитна клауза за канадските селскостопански стоки и няма нито една за българските”, каза още тя.
Нинова отправи въпроси  към  премиера Борисов: ”Вярно ли е, че с това споразумение се увеличава квотата за внос на месо и мляко от Канада до степен, която надхвърля потреблението на цялата ни държава? Какво ще стане с българските производители, ако позволим това? Вярно ли е, че се изплащат обезщетения с европейски пари на български земеделски производители, за това, че са си намалили производството на мляко?”. Тя подчерта, че ни купуват, за да си съсипем икономиката, за да нахлуят техните стоки, които са евтини, генномодифицирани и за това управляващите ще се подпишат и няма да имаме механизъм за противодействие.  
Не на последно място председателят на БСП посочи и че Канада е заложила всички клаузи за защита на културното си и езиково наследство, а българското правителство не. „Не ви стига, че предавате икономиката, унищожавате и българската национална идентичност, българския език и култура”, обърна се Нинова към управляващите. Тя подчерта, че в Германия хората са се вдигнали на крак, Белгия отказва да подпише, Франция и Испания са също на крак, в България също имаше протести и нищо.

Внасяме Закона за храните, за да защитим интересите на българските производители

Нинова обясни, че вчера левицата е внесла и настоява бързо да се гледа Закона за храните. По думите й  в него е записано, че  всяка фирма с оборот над 2 млн. лв. трябва да продава вътре в страната български стоки. Тя подчерта, че са записани и следните изисквания за търговските вериги и чуждите фирми – да продават 51% български плодове и  зеленчуци, 70% българско мляко, 25% българско месо, 75% от българските напитки. Нинова каза, че ако не го направят се предвижда имуществена санкция в размер на 10 на сто от годишния оборот.  „По гласуването в пленарна зала на това наше предложение ще се разбере българи ли сте или предатели”, обърна се лидерът на БСП към мнозинството. .  


Междувременно правителството реши, че страната ни ще подкрепи подписването на споразумението между ЕС и Канада, само при "необратими гаранции от страна на канадското правителство за падането на визите за всички български граждани".
Това се случи преди срещата на европейските лидери в края на седмицата, на която се очаква споразумението да бъде финализирано.



А депутатите отхвърлиха искането на БСП кабинетът да изготви доклад за очакваните последици за България.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да усетите потребност за размисъл върху вашите дългосрочни цели

Днес може да усетите потребност за размисъл върху