18.10.2016 17:00

Делото за взрива в завод Миджур ще се гледа от Видинския окръжен съд

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) определи делото за взрива в завод Миджур, с. Горни Лом, да се разгледа от Окръжен съд – Видин. Определението не подлежи на обжалване.



Производството пред ВКС е образувано по повод на определение от 26.09.2016 г. на съдията докладчик по делото на Окръжен съд – Видин, с което производството по него е прекратено и то е изпратено на ВКС с предложение за промяна на подсъдността, основавайки се на обстоятелството, че преобладаващата част от подсъдимите, свидетелите и вещите лица живеят в гр. Монтана и гр. София.


Тричленният състав на ВКС приема, че посоченото от съдията законово основание за промяна на местната подсъдност не е налице, а отразеното в определението обстоятелство не съответства на данните по делото. От информацията за местоживеенето на лицата, залегнала в списъка за призоваване към обвинителния акт, става ясно, че от общо 239 лица – обвиняеми и свидетели, на територията на съдебния район на ОС – Видин адреси за призоваване имат 66 лица, на територията на съдебния район на ОС – Монтана – 53 лица, на територията на съдебния район на СГС – 66 лица, а останалите 54 лица имат адреси за призоваване на територията на различни съдебни райони из цялата страна. „Тези данни не сочат за наличие на изискването по чл. 43, т. 1 от НПК, при което е възможна промяната на подсъдността, доколкото не може да бъде определен съдебен район на един съд, в който да живее преобладаваща група от обвиняемите лица или свидетелите, които следва да бъдат призовани по делото” – категорични са върховните съдии.



По настоящото дело броят на участниците в производството, живеещи извън съдебния район на ОС – Видин, е приблизително по равно разпределен в съдебните райони на СГС, ОС – Монтана и останалите съдилища на територията на  България. С оглед на това, промяната на подсъдността чрез възлагането й ,на което и да е от тези съдилища, не може да доведе до преодоляване затруднението на преобладаващата част от участниците в процеса. Тя просто би прехвърлила неудобството от пътуване от една част върху друга част от тях.
 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион