Свързани новини

18.10.2016 14:55

Пак пратихме още 7 на смърт при Ердоган

Видян 1813 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, репресирани уж за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния, съобщи БГНЕС. От пресцентъра на МВР дълго и гузно запазиха мълчание, а вчера коментираха така: „Седмината турски граждани, които са били предадени на властите в югоизточната ни съседка на 17 октомври, не са поискали закрила от българската държава”. Това обяви зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов.. Любопитното е ,че подробности бяха описани във в. Хюриет, който цитира агенция Доган, докато у нас нямаше информация. А уж в Турция, а не у нас има цензура.


МВР не отговори на въпроса дали предаването на турските граждани е станало при задължителното по закон присъствие на представители на неправителствени организации, правозащитници и при задължителното уведомление на омбудсмана, съобщи Клуб Z. Мая Манолова обвини МВР, че е сгазило закона и не я е търсило.



Предадените са трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. Заман Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин.


Както 19’ многократно писа, над журналистите и учените в Турция се оказва постоянен натиск мното преди преврата. В началото на март властите поеха контрола над в. Заман - твърдо противопоставящ се на президента Реджеп Ердоган, след като използваха сълзотворен газ и водни оръдия за превземането на редакцията при драматична операция, което за пореден път повдига въпроса за свободата на медиите в страната. Операцията предизвика безпокойство във Вашингтон и Брюксел от засилилите се опасения за свободата на изразяване в Турция. А еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан каза, че е „изключително обезпокоен“.


Не е ясно защо не са им повдигнати обвинения за незаконно преминаване на границата, каквато е обичайната практика. Само шофьорът е получил такова обвинение, има и присъда, която излежава в България.


Докато българските власти гузно мълчаха, в турските медии се появиха снимки на предаването на арестуваните. Учителят е бил разпитан у нас и освободен. Той взел автобус за Истанбул, но в Одрин бил арестуван отново. Били му повдигнати обвинения за членство в организацията ФЕТО. Останалите са изпратени в градовете, от които е поискан арестът им.


Експресното връщане на седемте турски граждани е на път да възпламени скандал, подобен на този с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, който бе предаден на Турция, макар че съдът у нас отказа да го екстрадира. А казусът с предадените турски граждани дори не е стигнал изобщо до съда. Връщането им не е докладвано и на прокуратурата в Свиленград, въпреки че те са върнати през ГКПП Капитан Андреево, предаде Сега. От началото на годината  са върнати 130 души. Каква част от тях са заподозрени за участие в опита за преврат, не е ясно.


Случаят с предадените граждани рязко контрастира с отношението към политически бегълци от Турция, което демонстрира съседна Гърция. Преди няколко дни полицията в Ксанти задържа двама турски офицери в кола с български регистрационен номер. Не е ясно дали са поискали убежище, но те не бяха върнати светкавично обратно на Турция. В Гърция вече има 8 военни, избягали от режима на Ердоган веднага след опита за преврат. Те поискаха убежище, а молбите им бяха отхвърлени на първа инстанция от съда. Те още не са екстрадирани, защото обжалват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец