Свързани новини

18.10.2016 13:00

FP: Кристалина свързана с Мулти и ДС

Видян 5622 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като 19’ попита преди месеци, ала не получи конкретен отговор от премиера на ЕС Юнкер проверявана ли е Кристалина Георгиева за принадлежност към ДС или други тайни служби, по темата се развихри изследователският институт на авторитетното в цял свят списание Foreign Policy. И ето какво откри:



„Някои може да кажат, че като вицепрезидент на ЕК Георгиева със сигурност ще да е минала проверка на миналото си преди да вземе поста. За съжаление, случаят не е такъв, тъй като Комисията няма подобна процедура за кандидатите. Което се доказа и миналия месец, когато се оказа, че комисар Нели Крус е била директор на офшорка  на Бахамите, както писа АП. А Крус беше огласен поддръжник на Георгиева за шеф на ООН.



В случая с Георгиева сероизни подозрения излизат на повърхността, свързани с нейното минало и настояще: за отношенията й с комунистическия режим и с българска групировка, вероятно свързана с организираната престъпност.
В. Енчев, депутат в НС написа във в. Галерия през август 2015 г., че Георгиева е била вербувана от ДС преди да бъде изпратена на специализация в лондон през 1987 г. Тя беше цитирана да завежда дело срещу изданието, но процес няма и други медии в България отпечатаха подобни неща.



Георгиева отпадна от състезанието за ООН, но остава властови играч в своята страна и в ЕС, където отговаря за бюджет от 145 млрд.евро и контролира Европейския антикорупционен офис.



За да разследваме публикациите за предполагаемо сътрудничество на комисаря с политическата полиция направихме 6-часово записано интервю с бивш висшестоящ служител на ДС, когото ще наречем с псевдонима Андрей Войнов. Той потвърди, че Георгиева, тогава изучаваща политическа икономия във ВИИ Карл Маркс, е вербувана като информатор преди да бъде изпратена от правителствена комисия за следдипломно обучение в London School of Economics през 1987.  Свидетелството му бе подкрепено от бивш професор и ментор на Георгиева, който посочи, че тя е работила с двама колеги Румен Гечев и Стати Статев. Сред колегите от група 25 млади топикономисти, сред които 3 стават премиери – Инджова, Софиянски и Костов, само Гечев, Статев и Георгиева са пратени в западни университети – съответно в Илинойс, Бостън и Лондон. Гечев и Статев по-късно са разкрити като информатори на ДС.



Експремиерът Ренета Инджова е била с Георгиева в групата в института и потвърди, че професорът е бил пряк ръководител на Кристалина. Според него ДС е използвала


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви