Свързани новини

12.10.2016 12:33

Расте протестът в мина Бабино

Видян 1315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Работниците от рудник „Бабино“ продължават протеста си под и над земята.  Те искат незабавно заплащане на пълния размер на месечните възнаграждения заедно с ДМС за август и септември, на ваучерите за 6 месеца. Собственикът на „Въгледобив Бобов дол“ Христо Ковачки оттегли уведомлението си, изпратено вчера до министъра на енергетиката за закриване на рудника и спиране на производството, предаде БНР.


Над 110 миньори остават под земята, въпреки изтощението и реалната опасност за живота и здравето им. Протестът пред централното управление на мината се разраства. Към работниците от „Бабино“ се присъединиха и техни колеги от останалите рудници. Хората са категорични, че няма да допуснат униженията спрямо тях да продължат.


В 10 часа стана ясно, че концесионерът на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД Христо Ковачки е оттеглил депозираното в МЕ намерение за ликвидиране на рудник „Бабино“ и че възстановява  производството там. Това според синдикатите би трябвало да отмени и намеренията за съкращения на 650 човека.


По-рано регионалният лидер на КТ "Подкрепа" в Дупница Йорданка Германова коментира за "Хоризонт":


От ръководството на "Въгледобив Бобов дол" беше изпратено писмо, с което се оттегля уведомителното писмо от вчера, което беше за спиране на добива на рудник "Бабино". Може би при по-трудни условия, но от това уведомително писмо става ясно, че рудникът следва да продължи нормалния режим на работа. Не знам обаче до каква степен това е възможно, след като започнаха някакви действия по ликвидация на рудника, но в близките няколко дни ще разберем точно какво ще се случи, каза Германова.


Същите са опасенията и на работниците, които вече разбраха новината. Миньорите обаче вярват, че това е само временно решение, за да се успокои специфичната обстановка.


Миньори, които вече повече от денонощие са в рудника, са в готовност да останат минимум до петък на 500 метра под земята. Не се знае дали временното решение за рудник "Бабино" ще им повлияе, предстои да стане ясно. Йорданка Германова коментира:


Работниците и служителите, които са на 500 метра под земята, те са около 120 човека към момента, влязоха вчера за първа работна смяна към 7:30 – 8:00 часа. След като снощи в 22:00 часа приключиха преговорите, те бяха уведомени за резултата от тези преговори и това, че техните искания са поставени в холдинга и ще получат отговор в петък сутринта. По този повод те заявиха, че докато не им бъдат изплатени парите в пълен размер за месец август, както и ваучерите, както и още седем точки по техните искания, те няма да напуснат работните места.


Синдикатите продължават преговорите с ръководството на мината по конкретните искания на протестиращите.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни