Свързани новини

11.10.2016 16:26

Снемането на отпечатъци е незаконно

Видян 1637 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Въвеждането на задължение за предоставяне на биометрични данни в закон или наредба, противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, тъй като непропорционално засяга правото на личен и семеен живот.“ Това е част от становището на омбудсмана  Мая Манолова на запитването от страна на Даринка Кирова за въвеждането на пръстова идентификация на пациентите при ползване на медицински услуги.


„Съдът в Страсбург също е имал повод да се произнесе по отношение събирането на биометрични данни и при преценка на пропорционалността приема, че снемането на отпечатъци и трайното им съхранение излиза извън поставените цели и е непропорционално“ гласи становището.


Манолова пише още, че като национален омбудсман, защитаващ правата на гражданите е силно обезпокоена от възможността въвеждането на тази или подобна система да доведе до сериозни рискове, както за сигурността и правата на гражданите, така и за достъпа им до медицински услуги. Според нея се създават реални предпоставки за нарушаване на правото на гражданите на лична свобода и неприкосновеност, а също и на достъп до медицински услуги на трудно подвижни и неподвижни граждани с увреждания, както и за жители на малки и отдалечени населени места.


19’ припомня, че въвеждането на системата за пръстови отпечатъци в болниците доведе до огромни опашки от чакащи хора, които искат да се лекуват и имат непосредствена нужда от това.


Като заключение, омбудсманът уверява, че ще настоява пред отговорните органи и институции за предприемане на действие за възстановяване на права и свободи на граждани в случаите, когато те са нарушени.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева