Свързани новини

10.10.2016 14:28

Събират желаещи за къщи и джипове по селската програма

Видян 3022 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Започна събирането на проекти по една от най-скандалните европрограми, според харченето на парите от нея. Става въпрос за развитието на селските райони. По тази програма стотици връзкари си накупиха джипове и лимузини Мерцедес и БМВ – подробно можете да си припомните на 19min.bg, някои се сдобиха даже с яхти, хеликоптери и самолети уж за селски туризъм, докато други дори си вдигнаха палати уж за настаняване на посетители, а реално за използване като първи и втори жилища. Сред най-нашумелите примери се оказа т.нар. по проект ВИП Любовище на шофьора на Яне Янев например. А Европа отказа да осребри стотици милиони лева разходи по програмата. По най-скромни разчети става дума за 129 млн.лв. – бюджетът за култура на държавата за година. Тези пари, похарчени от близки до властта и по-конкретно до ръководителя на ДФ Земеделие Румен Порожанов, ги плащаме всички ние.



В т.нар. „нов” програмен период, на който догодина ще му бъдем в средата, а до момента сме усвоили няма и 3% от парите, името на програмата е Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности. Министерството обаче пуска въдици, защото реалният прием ще започне от 2017 г., което значи, че евентуално мераклиите ще стартират купуването на къщи и джипове през 2018 г. най-рано. Затова пък парите на данъкоплатеца не се жалят – максималната стойност е 300 000 евро. От тях 250 000 евро на калпак ще са подарък от държавата и ЕС. Ако човек е сръчен счетоводно и си надпише разходите за къща в затворен комплекс край София (фактурира 300 000 евро, пък е изхарчил половината), каквито случаи има от предишния програмен период, даже може и да спечели от субсидията, наричана по брюкселски „гранд”.



След бума на застрояване по „селската” програма в районите на столицата, Черноморието Банско, Боровец, Пампорово, сега Министерството на земеделието щяло да постави приоритет върху Северозападния и Северния централен район. Приоритет обаче не означава забрана за шмекери, желаещи да се сдобият с дом за държавна сметка в полите на Витоша, Рила, Пирин или край брега на морето.



Те са ощастливени и от още нещо – богатият данъкоплатец ще им дава 50% или 150 000 евро аванс. С които те ще си плащат целите къщи, ако са тарикати, или ще си договарят голямата част от джиповете и лимузините, пък после ще им остава разделен на минимални вноски лизинг и включени покрай щедрата предпалата огромни отстъпки.



Забавно е, че освен банки, и фирми ще могат да бъдат гаранти на желаещите. Сиреч, който вече си е построил къща или си е купил ветролет по селската програма, ще бъде попечител на приятеля, комшията или съпругата си, които ще се явяват нови кандидати.
В същото време българското село умира и нито лев не се влага в онова, от което действително има нужда.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата