Свързани новини

08.10.2016 09:40

ЕК не потвърди отпадането на канадските визи за българи

Видян 1355 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия не можа да потвърди, че проблемът с визовата реципрочност между Канада и България е решен, предаде БНР. Говорител на Комисията отказа да коментира информацията, обявена от българското правителство, че поетапното отпадане на визите за български граждани от 1 май 2017г. е обещано от премиера на Канада Джъстин Трюдо в телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов:


Нямам по-конкретна информация, която да ви дам към момента, заяви за БНР говорителят по вътрешните работи Туве Ернщ относно графика съобщен в София за пълно отпадане на канадските визи до края на следващата година. Тя нито потвърди, нито отрече Комисията да е информирана за телефонния разговори между премиерите Трюдо и Борисов


Няколкократно сме повдигали темата за румънската и българска визова реципрочност пред канадските власти на всички нива.


Специално законодателство задължава Брюксел да наложи шенгенски визи за гражданите на Канада, ако тя не премахне своите за Румъния и България. Вместо това Еврокомисията започна тристранни преговори, за да реши с тиха дипломация този въпрос.


Ще продължим да работим за намиране на взаимноизгодни решения преди срещата на високо равнище ЕС-Канада на 27 и 28 октомври, допълни Ернщ.


На форума се очаква подписването на Всеобхватно споразумение за търговия и инвестиции с канадците. България и Румъния заплашиха, че ако визовият проблем не се реши, ратификацията на договора в техните парламенти ще бъде застрашена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата