Свързани новини

06.10.2016 12:40

Борисов: Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа, няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти." Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция, свързана със старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” на ГКПП „Капитан Андреево”, предаде „Фокус“.


„Ключово беше заседанието в Братислава. Там всички колеги от ЕП и ЕК вече си дадоха ясна сметка, че без много бързи и ефикасни действия модата да се говори за ЕС, ще се разрасне. Няма по-хубаво място за живот, по-успешен модел от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа“, заяви премиерът.


„Няколко години България се бореше сама и изпълняваше стриктно своите ангажименти. Не бива да се приема, че днешното стартиране на агенцията е насочено към Турция. Това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят че споразумението с Турция не трябва да се спазва. Над 3 милиона стоят на 40-50 км от тук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, още повече в Европа, където неправителствените организации наблюдават всяко действие. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа“, коментира българският министър-председател.


„Знам колко е модерно да се говори срещу мюсюлманството, но и Йордания, и Либия да станат наши партньори“, допълни той, като отново подчерта необходимостта всички държави да настояват САЩ и Русия да намерят изход от ситуацията в Сирия. „Да намерят дори най-лошия мир, за да могат тези хора да се върнат там“, каза още той.


Агенцията за европейска гранична и брегова охрана е безпрецедентно постижение на европейската воля и единство. Това каза от своя страна еврокомисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.


По думите на еврокомисаря, агенцията е символ за съвместната отговорност на държавите да управляват външните граници на ЕС.


„Една от най-големите слабости на ЕС в началото на тази безпрецедентна ситуация бе именно това - страни като България, Италия и Гърция да бъдат подложени на сериозен натиск. Но тези страни не са сами. Ние сме зад България в тези трудни моменти“, заяви той.


„Ето защо днес е исторически ден за Европейския съюз“, подчерта еврокомисарят. „Точно тук и точно сега официално поставяме началото на европейската гранична и брегова охрана и от правна гледна точка и от оперативна гледна точка. Това е едно безпрецедентно постижение на европейската воля и единство във времена, когато нашето единство е съдбовно“, заяви Димитрис Аврамопулос.


Той отбеляза, че създаването на агенцията е станало по-малко от 9 месеца след предложението, направено от ЕК.


„Европейските граждани поискаха такава структура и от съвсем основателно. Те поискаха един осезаем, видим европейски отговор. Днес заедно предлагаме този отговор“, коментира той. По думите му агенцията се основава на основните принципи на солидарност и споделена отговорност в ЕС.


„Външната граница на една държава-членка е външна граница на всички държави членки. Надграждайки работата на ФРОНТЕКС, ние успяхме значително да укрепим новата агенция“, посочи еврокомисарят, като допълни че създаването й не е било лесна задача.


Снимка: Канал 3



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви


Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в