Свързани новини

06.10.2016 12:23

БСП, ДПС и АБВ: Оставки на Борисов и Георгиева

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
   БСП, ДПС и АБВ поискаха оставките на премиера Бойко Борисов и еврокомисаря Кристалина Георгиева заради провала й в надпреварата за генерален секретар на ООН.  Според Ройтерс Бокова е на второ място в състезанието след вчерашното гласуване, а Кристалина остава девета.

Искаме оставката на Бойко Борисов и на правителството, както и оттеглянето на Георгиева от ЕК, обяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.


„Цялата външна политика се прави извън България. Българското правителство не е суверенно. Гласуването за ген. секретар на ООН показва, че единственият български кандидат с шанс за избор за ген. секретар на ООН беше Бокова“, заяви още Нинова.

По думите й с издигането на втора кандидатура Борисов и българското правителство умишлено са дискредитирали Бокова и са отнели възможността на България да има свой представител на най-високия пост в ООН.

„Това беше извършено под чужд натиск и всички обяснения, че е имало разговор и уверения, че г-жа Георгиева има по-големи шансове, са лъжи“, заяви още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че Борисов и българското правителство са продали националния интерес и за такова нещо се носи политическа отговорност.

Ако има достойнство, министър-председателят трябва да поеме политическата отговорност и да си подаде оставката, това е мъжкият отговор, заяви и лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че се е уморил да иска оставката на външния министър Даниел Митов по отношение на външната политика

"Мисля, че достойното е, г-жа Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно, представянето й е унизително и обидна за България. След този морален крах не виждам как тя ще продължи да работи, ще гледа хората в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация. Отделна тема е, за поведението на така наречените европейски лидери, каквито в последно време никак ги няма. Не мога да поискам оставката на г-жа Меркел, но си мисля, че ако тя е съпричастна към това, което стана в България, трябва да последва някакво извинение“, добави Първанов.

Според него, ако са ни излъгали, че тя е вътре в играта, то нейните „питомци“ трябва да си получат заслуженото.

И лидерът на ДПС Мустафа Карадай поиска кабинетът да подаде колектива оставка, тъй като е поел колективна отговорност за издигането на Кристалина Георгиева. По думите му "пак сме се изложили пред чужденците и пред света".

"Нещо повече, световни медии излязоха със заглавия, че чистият избор на генерален секретар на ООН стана мръснишки чрез включване на олигарси и задкулисие. Стои въпросът дали правителството има доблестта да отговори на въпроса кой стои в този процес на задкулисието и кой е олигархът", добави той без да посочи име.

Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни