Свързани новини

05.10.2016 15:32

Бъчварова: Предпочитаме да се заселят семейства бежанци

Видян 1586 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

            2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. Предпочитаме да се заселят семейства, обяви вътрешният министър.


Румяна Бъчварова говори пред медиите в НС след участието си в блиц-контрола.


Тя се ядоса на медиите заради въпроси за промяна на етническия състав на страната при силен наплив на бежанци. Днес Бойко Борисов замина на спешна среща в Брюксел по повод информациите, че Европа ще връща бежанци у нас и в Гърция.


"Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията. Това е много лоша спекулация. Вие наясно ли сте вашите родители откъде са дошли. Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят", каза Бъчварова в отговор на журналистическо питане.


Тя припомни, че по цял свят е така.


"Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания - това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите - аз не мога да разбера", ядоса се министърът.


Според Бъчварова общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят- има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата, каза тя.


По думите на вътрешния министър това не е заселване, а става въпрос за осигуряване на пребиваване и тълкуванието, което БСП дава - че ще се правят центрове за постоянно настаняване на бежанци, е съвсем друго.


На въпрос това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август, че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори:


"Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави".


"Относно центровете - става въпрос за 3 площадки, които ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция и трябва да бъдат разположени някъде, бежанците ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да не можем да ги контролираме", каза Бъчварова.


Според нея България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията, да релокира 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция“. Тя  допълни, че плащанията ще започнат да идват, след като се уредят всички документи, приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят.


По думите й общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. или 70% са за подобряване на охраната на границата, и 12% за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в България.


„От 2 октомври можем да плащаме всички разходи, включително заплати, на служителите, текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук“, посочи вътрешният министър.


"14 млн. са за издръжка на персонал, храна, превод, охрана, медицинска и психологическа помощ. 5 млн. евро за преместване в нов дом на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние“, каза още Румяна Бъчварова и уточни, че са предвидени и 2 млн. за доброволно връщане на 1000 бежанци в страните на произход.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но