Свързани новини

03.10.2016 14:30

Росатом: Белене вече щеше да работи

Видян 1799 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В интервю за БГНЕС Кирил Комаров – първи заместник-шеф на Росатом коментира сценариите за АЕЦ Белене и целия казус. Интересното е, че с всички държави – от Унгария до Турция и от Китай до Иран, фирмата работи със споразумения, също като с Бългрия – никъде няма договори. „Откакто проектът Белене беше прекратен, географски съвсем недалече, в съседна страна – в Турция, ние се договорихме за изпълнение на проект, в който участваме със собствени пари. Но, обърнете внимание, там условията са съвършено различни. Там строим 4 блока и при това имаме твърда гаранция, оформена като междуправителствено споразумение, че турското правителство ще изкупува произведената от нас електроенергия по много добра цена – 12,35 американски цента за киловатчас. Днес в нито една страна в света не е възможно изграждането на атомна електроцентрала, ако държавата не участва под една или друга форма в гарантирането като минимум за възвращаемостта на парите, вложени от инвеститорите в този проект. Формите на държавно участие са различни.


Унгария реши да сключи с Русия междуправителствено споразумение и да получи междудържавен кредит за строителството на централата. Китай строи атомни електроцентрали за своя сметка. Всички знаят, че една атомна електроцентрала е не просто източник за снабдяване на страната с електроенергия, това е колосален импулс за развитието на страната като цяло, защото тя дава работа, особено в периода на изграждането, а и след това, не само на онези, които работят в самата централа, но и на голям брой хора покрай този процес. Става дума и за строителството, за всички дейности, свързани с бъдещи ремонти, с поддържане на оборудването в нормално състояние, с различен вид услуги. Тоест, за всяка страна това е много важно, и тъкмо то отличава атомната енергетика от всякакъв друг вид енергетика, където няма подобен ефект.


Навремето ние смятахме, че като реализираме модела, който бяхме избрали, всяко евро, вложено в строителството на АЕЦ Белене ще даде минимум 3-4 евро доход за български компании от различни сектори на икономиката. Логично ли е държавата да подкрепя такива проекти? Според мен, да. Но това решение го взима самата държава. Седим днес, разговаряме, а централата можеше да бъде построена до 2016 г., поне първи блок. Помня, че това беше нашият план минимум. Доколкото помня, според плана, който имахме, първи блок трябваше да бъде построен до 2016 г. И вместо да обсъждаме как да си върнем дълга, можеше вече да говорим за производството на електроенергия, което би носило приходи на българския бюджет”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и