Свързани новини

29.09.2016 16:52

Продажни депутати провалиха Закона срещу бирниците на Мая

Видян 2393 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите провалиха Закона срещу  частните съдилища, който бе иницииран от омбудсмана Мая Манолова. БСП и ДПС отказаха да се регистрират, а от ГЕРБ явно нямаше достатъчно народни представители и заседанието бе отложено. Точно на него трябваше да се разгледа закон, който щеше да ограничи дейността на подобни частни „съдилища”.



Както 19’ писа преди няколко месеца, близък до колекторския гигант С.Г. Груп т.нар. „арбитраж” на малко известната улица Мур в столичния квартал Манастирски ливади разплаква стотици хиляди българи. 102 000 дела са разгледани само за година. Това е частният „съд” на колекторите и прехвърлилите им вземания монополисти.

  Особеното е, че в него често хората са осъждани за сметки с отдавна изтекла давност, което е незаконно. Но пък носи добри пари на колекторите. Още по-интересното е, че хора са осъждани от частния съд дори по дела, спечелени в държавния. Естествено, има и такива, които получават наказания съвсем справедливо, понеже на са си плащали дължимото. Но в повечето случаи потребителите са в неравностойно положение.

  По данни от администрацията на омбудсмана „съдилището” често използва за „процесите” си срещу гражданството зали и салони в близкия хотел Феста Барсело от групата на банкерката Петя Славова, най-известна като съсобственик на Инвестбанк.

Междувременно много хора се събраха на протест пред Съдебната палата. Протестът под прозорците на Темида бе насочен срещу т.нар. "такса сградна инсталация". Мястото и времето не са случайни, тъй като на свое заседание Върховният касационен съд трябва да реши дали клиентите на топлофикациите занапред ще плащат тази такса.
Тълкувателно дело по въпроса беше поискано от омбудсмана Мая Манолова, която все участие в протеста.



Близо 12 000 жалби от граждани са отправени до Федерацията на потребителите. „Ако ВКС не се съобрази, ние няма да се спрем“. Това заяви изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев и допълни, че ще се обърнат и към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.









Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец