Свързани новини

28.09.2016 12:30

Митов: Бокова да преоцени участието си в това състезание

Видян 1759 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Няма процедура за оттегляне на номинация за генерален секретар на ООН, оставяме на Ирина Бокова да преоцени своето участие в това състезание. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов по повод решението на Кабинета да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Фокус.


Според външния министър решението на правителството е дошло след дълго време на искрена подкрепа за Ирина Бокова и положени огромни усилия от страна на всички български институции. „След проведените ред неформални гласувания в рамките на Съвета за сигурност на ООН за съжаление трябва да констатираме, че кандидатурата на Бокова губи подкрепа и тенденцията е негативна“, отбеляза той. Министър Митов припомни, че за да бъде избран генерален секретар на ООН трябват минимум 9 гласа от Съвета за сигурност, 5 от които трябва да са на страните-постоянни членки на Съвета.


„След проведени консултации българското правителство взе много отговорно и ясно решение, че трябва да дадем шанс на кандидат, който се ползва със сериозно доверие и има шанса да се пребори за поста“, каза още външният министър. „Нищо не е гарантирано, нищо не може да бъде сигурно. Това е много сложно и дълго състезание. Виждате, че няма оформен консенсус около нито един от кандидатите към момента, но българското правителството трябва да даде още един шанс на България и на източноевропейската група, която заслужава да получи следващия генерален секретар на ООН“, коментира министър Митов.


„Ще се опитаме да съберем максимална подкрепа в рамките на групата за номинацията на Кристалина Георгиева“, каза още той. По думите му това е много тежко решение, което идва в напреднала фаза на надпреварата.


„Кампанията ще е много трудна и при всички положения ще дадем всичко то себе си за успеха на тази номинация“, заяви министър Митов. Той изрази благодарността си за работата и кампанията на Ирина Бокова.


„От тук нататък е ясно, че българското правителство пренасочва политическата си подкрепа в друга посока, за да даде шанс на България и на източноевропейската група да се преборят за поста генерален секретар на ООН“, посочи още външният министър. По повод изказването на Ирина Бокова в интервю пред „24 часа“, че не вижда основание да се оттегли от надпреварата, той заяви, че няма процедура за оттегляне на номинация.


„След като обаче едно правителство на суверенна държава е пренасочило политическата си подкрепа в определена посока, това е релевантната номинация, която ще взимана от тук нататък в предвид и ще бъде подкрепяна“, обясни той. „Оставяме на преценката на Ирина Бокова в тази ситуация как тя също да преоцени своето участие в това състезание“, допълни министър Митов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби