Свързани новини

28.09.2016 10:12

Заемът за Белене нямало да се отрази на бюджета, твърди Стоянова

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене" няма да увеличи дефицита в бюджета за 2016 година. Това каза в предаването "Преди всички" по БНР председателят на комисията по бюджет и финанси в Народното събрания Менда Стоянова, преди парламентът да гласува в пленарната зала решението за отпускането на заем.


Това, което днес ще се гласува, няма да се отрази по никакъв начин на бюджета за 2016 година. Няма да се отрази и на резултата, при който ще приключи бюджетът. Това няма да увеличи дефицита. Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева. За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета – не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект "Белене", каза в предаването Менда Стоянова.


Нищо не крием! Благодарение на ГЕРБ и благодарение на това, което извърши като проверка, са ясни фактите и обстоятелствата около случая "Белене". Агенцията за финансова инспекция извърши няколко проверки. Имаше комисия в НС за "Белене", която получи подробния доклад на Агенцията за финансова инспекция. Докладите от 2011-а, 2012-а и 2013 година бяха качени на сайта на Агенцията и бяха публично достъпни. В медиите се коментираше и на всички им е ясно, които се интересуват, защо днес НС трябва да гласува този заем и защо трябва да платим това поръчано оборудване, обясни председателката на комисията по бюджет и финанси в парламента.


Менда Стоянова уточни, че в арбитражното решение се съдържа търговска тайна и затова то не може да бъде публично огласено. Всеки депутат обаче, който по закон има право да получава информация във връзка с дейността си, може да получи достъп до това арбитражно решение, добави тя.


Стоянова обясни още, че решението на Международния арбитражен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


Тя определи като спекулация твърдението на БСП, че ще се плати “празен чек“ за "Белене":


Самият законопроект препраща и се позовава на арбитражното решение, където са записани ясни и точни параметри – главницата, която трябва да се плати, и лихвите, които текат за всеки ден. Въпрос на аритметика е, в зависимост от това кога ще плати държавата, за да се сметнат какви допълнителни лихви ще се платят. Истинските подписи на този наистина тогава "празен чек" са били през 2009 година и те са поставени по времето на енергийния министър на БСП.


Менда Стоянова заяви, че вероятно продажбата на оборудването само като оборудване е най-неизгодният вариант: Може да се продаде самия проект и смятам, че, може би, това и ще се случи, ако проектът е изгоден, както се твърди. Тогава би се намерил и купувач за този проект.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

  ПРЕКРАСНИ ДНИ

ПРЕКРАСНИ ДНИ на Вим ВЕНДЕРС - на кино от 29 март 2024

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!