Свързани новини

26.09.2016 16:19

Защо ЕС мълчи по стрес тестовете в България?

Видян 2170 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
200 страници от доклада след стрес тестовете на българските банки, които се отнасят само за положението в Инвестбанк, не са огласени и остават в сянка, разказват висши банкери. Те са имали информация две седмици преди официално оповестените от БНБ данни на 13 август. Дадено им е да четат какво ще излезе за кредитните им институции.



Нашите източници, които представляват елита на гилдията, изтъкват, че е възможно именно поприкритите от централната банка информации за споменатата и за други банки  да стоят в основата на факта, че досега никоя европейска институция – нито Европейската комисия, нито Европейската централна банка, не е дала оценка на българските стрес-тестове.
Оправданието, което очакват от БНБ е, че ние, за разлика от всички други в ЕС, си тестваме и застрахователните, и осигурителните фондове, пък там имаше някои проблеми. То обаче не минава.



Какво общо има това с резултатите на банките? Те са друг сектор, с друг надзор!



Напомняме, че Инвестбанк има да попълва дупки с корекции на капитала си за 105 млн. лв., писа Капитал на базата на публичната информация в доклада от стрес-тествете. И уточни пак на база на оповестеното, че  20 млн. да се внесат до април 2017 г. – сиреч, за 6 месеца. Иска се Инвестбанк да намали с грандиозните 134 млн. лв. рисковите си позиции.



Интересно е, че банката обаче е сред 8-те кандидати, които трябва да извадят поне 80 млн.лв. за активите на разпродаваната в момента малка банка на избягалия Цветан Василев – ТБ Виктория, която той купи броени дни преди затварянето на голямата му Корпоративна търговска банка. Интересен въпрос е  как Виктория, от която след фалита на КТБ бяха скоростно изтеглени повечето от немногото депозити в нея, изобщо премина стрес-тестовете.



Сред другите кандидати за нея е Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова, за която стрес-тестовете са показали рискови експозиции на БАКБ от 716,771 млн. лв., писа Оффнюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху